{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasadoru Voskuleru uručen protest i poziv na hitan sastanak

D
5.12.2006. u 08:53
0
0
Ambasadoru Voskuleru uručen protest i poziv na hitan sastanak
0
Ambasadoru Voskuleru uručen protest i poziv na hitan sastanak
Predsjedništvo BiH jučer je ambasadoru Holandije Karelu Voskuleru (Karel Vosskuler) uručilo hitan poziv na sastanak, nakon što je Ministarstvo odbrane njegove zemlje uručilo medalje pripadnicima holandskog bataljona UN-a (DUTCHBAT), koji su 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici.
Predsjedništvo BiH saopćilo je da je ovaj čin izazvao ogorčenje i negodovanje građana BiH, a posebno porodica žrtava Srebrenice.
"Ovom prilikom uručen je zvaničan protest ambasadoru Voskuleru, uz napomenu da Predsjedništvo BiH očekuje odgovor predstavnika holandske strane",navodi se u saopćenju.

Haris Silajdžić je u izjavi za "Dnevni avaz" pojasnio da je ovo zajednički stav kolektivnog šefa države. "Ne znamo kako će reagirati holandska strana jer tek očekujemo njihov odgovor. A što se tiče samog uručenja medalja pripadnicima holandskog bataljona UN, ja ću ponoviti stav koji sam iznosio i ranije: potpuno su mi nejasni motivi za takvu odluku. Radi se o neosjetljivosti holandske vlade na nešto što je evidentno i za što su i predstavnici UN-a priznali grešku koja je koštala desetak hiljada života u Srebrenici", rekao je Silajdžić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: