Priznanje za rad
65

Ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu uručen Orden naroda

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Nelsonu dodijeljen Orden naroda (Foto: T. S./Klix.ba)
Evropski pokret u BiH dodijelio je danas u zgradi Parlamenta BiH danas ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Ericu Nelsonu Orden naroda, građanki i građana BiH u znak zahvalnosti za njegov doprinos tokom prethodne tri godine mandata.

Orden je ambasadoru Nelsonu uručen za posebne zasluge jačanja prijateljstva i saradnje, očuvanja mira u BiH, uspješne realizacije izbornog procesa u Mostaru 2020. godine, te razvoja i poštivanja tolerancije i ljudskih prava u BiH.

"Dragi prijatelji, hvala vam na ukazanoj časti. Hvala i Evropskom pokretu što nas je okupio na godišnjicu izbora u Mostaru. Građani Mostara nisu 12 godina mogli uživati u demokratskim pravima. Znamo da još mnogo toga treba učiniti kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila svoj cilj inkluzivne i prosperitetne demokratije", rekao je Nelson.


On je naglasio kako je međunarodna zajednica tu da pomogne, ali da bh. lideri moraju donijeti odluke.

"SAD ima za cilj jačanje veza između BiH i EU i donošenje reformi koje će otvoriti put prema EU. Evropske vrijednosti su nešto što ovdje postoji, međutim nedostaju evropski standardi. Jedna od najvažnijih reformi za nas jeste izborni integritet. To je razlog zašto SAD i EU rade proteklih mjeseci kako bi ohrabrili proces u ovom segmentu. Ove će reforme otvoriti političko učešće za one koji su bili isključeni te će dovesti BiH u sklad sa EU pravilima. Međunarodna zajednica ne može uraditi za političare ono što oni moraju uraditi, a to su postepene i ograničene reforme kako u kontekstu Ustava tako i izbornog zakonodavstva", pojasnio je Nelson.

Na kraju obraćanja, Nelson se osvrnuo i na svoj mandat ambasadora.

"Kako se bliži moj odlazak iz BiH, naročito sam ponosan u koracima koji su učinjeni u kontekstu EU integracija, u smjeru dostavljanja Programa reformi i jačanje partnerstva s NATO savezom, kao i održavanje izbora u Mostaru", zaključio je Nelson.

Predrag Praštalo uručio nagradu Ericu Nelsonu (Foto: T. S./Klix.ba)
Predrag Praštalo uručio nagradu Ericu Nelsonu (Foto: T. S./Klix.ba)

U svom obraćanju prisutnim zvanicama i gostima, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović čestitao je ambasadoru Nelsonu na dodijeljenom Ordenu Evropskog pokreta u BiH, izražavajući nadu da će i ovaj događaj doprinijeti naporima BiH da dobije status kandidata za punopravnočlanstvo u Evropskoj uniji (EU).

Lovrinović je naglasio da evropski put BiH nema alternativu i dodao da bi podrška SAD dobijanju kandidatskog statusa značila snažan podsticaj demokratskim procesima i nastavku reformi u našoj zemlji.

Dodjelu Ordena Evropskog pokreta u BiH ambasadoru Nelsonu pozdravio je i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović, koji je u svom obraćanju podsjetio i na neke od najvažnijih događaja u historiji diplomatskih odnosa BiH i SAD-a.

Adil Osmanović (Foto: T. S./Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: T. S./Klix.ba)

Osmanović je podsjetio na ključnu ulogu SAD-a u zaključivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te se zahvalio SAD-u na snažnoj i dugogodišnjoj podršci BiH na njenom euroatlantskom putu.

Osim predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predraga Praštala i generalnog sekretara Evropskog pokreta u BiH Harisa Plakala, uručenju Ordena Evropskog pokreta u BiH ambasadoru SAD Ericu Nelsonu prisustvovali su i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić i predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.