Raditi na pomirenju
0

Ambasadorice Njemačke i Francuske posjetile Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu

N. C.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Margret Uebber, ambasadorica Njemačke u BiH, zajedno sa ambasadoricom Francuske Christine Toudic posjetile su Muzej ratnog djetinjstva povodom 58. godišnjice potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

Uebber je istakla da su u Muzej došle kako bi obilježile dan francusko-njemačkog prijateljstva.

"Ovaj sporazum poslužio je kao osnova za pomirenje dva naroda koja su stoljećima ratovala. Šefovi država su tom prilikom pokazali izuzetnu hrabrost i njihova politika trasirala je put za pomirenje dvije zemlje. Time je stvorena osnova da Francuska i Njemačka postanu srž Evropske unije. Danas su ove dvije zemlje izuzetno dobri partneri. Kreirano je mnogo kontakata, veza, prijateljstava između ova dva naroda", kazala je.

Nastavlja da je izuzetno važno misliti na djecu iz ratom zahvaćenih područja.

"Francuska i Njemačka upravo preko mladih i djece zalažu se za pomirenje. Nakon Drugog svjetskog rata osnovali smo ured za mlade koji je omogućio da se preko osam hiljada mladih upozna sa svojim vršnjacima iz susjedne zemlje, a o kojima nisu ništa znali", istakla je, dodajući da i Muzej ratnog djetinjstva radi istu stvar.

Uebber zaključuje da svi trebaju biti svjesni kakvu patnju prolaze djeca u ratu, ali i da je važno stalno raditi na izgradnji mira.