Podrška EU putu
114

Ambasadorica Slovenije: Politika prema BiH ostaje nepromijenjena i prijateljska

S. M.
Ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasadorica Slovenije Zorica Bukinac (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac za naš portal je istakla da Slovenija nije promijenila politiku prema Bosni i Hercegovini te naglasila prijateljske odnose dvije zemlje.

"Republika Slovenija i stajališta njene vanjske politike prema Bosni i Hercegovini ostaju nepromijenjena, te naglašavaju prijateljske odnose između obje države i angažovanu potporu Republike Slovenije suverenoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini i njenim naporima za prevazilaženje svih izazova pri izgradnji demokratične, funkcionalne i uspješne države i društva", istakla je ambasadorica u odgovoru na pitanje da komentariše sadržaj slovenačkog "non-papera".

Također, ambasadorica je istakla da u okviru te politike Slovenija podupire EU perspektivu BiH i ohrabruje BiH prema napretku pri ostvarivanju 14 ključnih prioriteta definisanih prema mišljenju Europske komisije o molbi BiH za članstvo u Europskoj uniji.

"Širenje EU odnosno regije Zapadnog Balkana će biti jedan od ključnih prioriteta predsjedanja Vijećem EU. Stabilnost i održivi razvoj regije su u našem vitalnom strateškom interesu", naglasila je ambasadorica Bukinac.