Otvaranje koverte
32

Ambasadorica Mirsada Čolaković se izjasnila da nije kriva

Klix.ba
Mirsada Čolaković
Mirsada Čolaković
Protiv ambasadorice Bosne i Hercegovine u Holandiji Mirsade Čolaković vodi se disciplinski postupak, a danas se u prostorijama Ministarstva vanjskih poslova BiH izjasnila da nije kriva ni po jednoj tački koja joj se stavlja na teret.

Čolaković je istakla da je razumjela naloge Disciplinske komisije, ali da ima pravo obrazložiti svoju istinu o tome što se dešavalo vezano za otvaranje koverte prethodno adresirane na predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, tokom postupka revizije presude u postupku BiH protiv Srbije.

"Drago mi je da mi je poslije 10 mjeseci omogućeno da se branim na pošten način, bar se tome nadam. Prisutni mediji su iznosili neke stvari koje nisu odgovarale istini", kazala je Čolaković kojoj se na teret stavlja teža povreda službene dužnosti.

Njen advokat Emir Hasić kazao je na otvaranju rasprave da se vrši medijska hajka na njegovu branjenicu i da je ministar Crnadak neistinom pokrenuo postupak protiv nje.

"Niste rekli da je ministar dao više od 10 izjava raznim portalima, srbijanskim, a da njena odgovornost nije utvrđena ovdje, gdje treba da se utvrdi. Ministar bi trebao štititi ambasadore, dok se ne utvrdi odgovornost", kazao je Hasić.

Istakao je da se slučajni razgovor ne može koristiti u postupku i da nema riječi zato što ministarstvo funkcioniše na taj način.

Sva trojica članova su se izjasnili da nisu imali kontakt sa ministrom, niti s osobama iz kabineta Ministarstva vanjskih poslova te da na njih nisu vršeni pritisci.

Nenad Škipina, zastupnik Ministarstva vanjskih poslova BiH, odnosno minstra Crnadka, kazao je da njegova strana nije vršila nikakvu vrstu pritiska na Disciplinsku komisiju, te ih je pozvao da se izjasne o tom pitanju.

Podsjećamo, disciplinski postupak je pokrenut po tri tačke: nepostupanje po pisanoj instrukciji ministra vanjskih poslova i nedostavljanje pisma primatelju, otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, članu Predsjedništva BiH te otvaranje zatvorene poštanske pošiljke namijenjene drugoj osobi, predsjedavajućem Predsjedništva BiH.