BiH
22

Intervju / Ambasadorica Claire Bodonyi: Žene osvajaju ekonomski sektor, ali ostaju u pozadini u politici

Razgovarao: Ervin Mušinović
Claire Bodonyi
Claire Bodonyi
Širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini danas se obilježava Međunarodni dan žena. Dan kada se prisjećamo političkih, ekonomskih i društvenih dostignuća pripadnica ljepšeg spola. Tim povodom razgovarali smo sa ambasadoricom Francuske u našoj zemlji Claire Bodonyi koja je kazala kako je situacija sa ženama u BiH i dalje teška te kako brojke nažalost pokazuju da su pripadnice ljepšeg spola i dalje manje plaćene od muškaraca u cijeloj Evropi.

Danas se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Koliko su danas stvarno žene ravnopravne s muškarcima?

  1. mart je prije svega prilika da se proslavi podizanje svijesti. Danas, većina građana i političara razumije da društvo ne može napredovati ukoliko se oslanja samo na polovicu svoje populacije. Svugdje se govori o neophodnim mjerama kako bi se unaprijedila prava žena. Sami nestanak ovog tabua je već napredak.

Međutim trebamo ostati mobilizirani. Na ovom polju, ukoliko prestanemo napredovati, nazadujemo. U međunarodnim pregovorima u UN-u, svjedočimo smo brojnih pokušaja za ograničavanjem prava žena, posebno u vezi sa njihovim pravom da raspolažu svojim tijelom. Moramo biti na oprezu kako bismo spriječili te devijacije.

Svi smo svjesni činjenice da nažalost zadnjih godina raste stepen nasilja nad ženama posebno u zemljama trećeg svijeta. Kako se boriti protiv ove pošasti?

Da bi se riješio ovaj težak problem, treba uvezati prevenciju, nadzor i sankcionisanje. Prevencija je edukacija : što žene više poštuju same sebe, bolje mogu reagovati na nasilje. Nadzor službi je isto tako od suštinske važnosti. Policija, pravosuđe, socijalne i obrazovne službe, moraju biti sposobni za prihvat žena žrtava nasilja. I najzad, borba protiv nasilja mora uključiti ozbiljne kazne za počinioce.

Na globalnoj političkoj sceni uočljivije je veće prisustvo muškaraca u poređenju sa ženama. Gdje je zakazao sistem? Zašto se žene ne bave u tolikoj mjeri kao muškarci npr. politikom?

To je realnost : danas žene osvajaju ekonomski sektor, ali ostaju u pozadini u politici. U Francuskoj smo uspješno nametnuli sistem pariteta u politici. Ne samo da sve liste kandidata moraju imati 50 posto žena, već i njihov raspored mora biti «muškarac, žena, muškarac, žena». Sa takvom reformom, shvatili smo da bez poteškoća možemo naći dobre ženske kandidature! Kad im damo prostora, žene se angažuju bez oklijevanja. I Bosna i Hercegovina bi mogla više raditi ka stvarnom paritetu.

Imali ste priliku upoznati i razgovarati sa brojnim ženama u BiH. Kakva su njihova prava i u kojim poljima se primarno mora raditi kada govorimo o tom problemu?

Situacija sa ženama u Bosni i Hercegovini je i dalje teška. Izazovi su u obrazovanju, u političkom i sindikalnom predstavljanju, u prisustvu u ekonomskom sektoru. Postoji npr. veliki problem u "staklenom plafonu". Žene budu blokirane kada pokušaju doseći prave odgovornosti. Još k tomu, imaju tendenciju da ograniče svoje ambicije, zbog nedostatka samouvjerenosti uslijed svog obrazovanja. Znači mora se unaprijediti obrazovanje i uspostaviti mjere kako bi im se dozvolilo da se bore istim oružjem. Npr. u mnogim zemljama, u upravnim odborima velikih preduzeća postoje kvote žena.

Možemo li danas pričati o jednakim radnim pravima žena i muškaraca na evropskom kontinentu. Jesu li žene podjednako plaćene za svoj rad kao i muškarci?

Brojke su jasne : žene su i dalje manje plaćene od muškaraca u cijeloj Evropi. Razlog tome je što je karijera žena koje imaju djecu mnogo teža. Ali čak i na istom nivou odgovornosti, žene su manje plaćene. U Francuskoj, kao i u drugim zemljama, žena se može obratiti sudu ukoliko konstatuje neku diskriminaciju. Ali to je često teško dokazati. Zbog toga, u ovom polju kao i u ostalim, moramo ostvariti napredak.