Nakon sastanka s Podžićem
0

Ambasadorica Češke: Podržavamo integraciju BiH u EU i NATO

S. M.
Ivana Hlavsova i Sifet Podžić
Ivana Hlavsova i Sifet Podžić
Ministar odbrane BiH Sifet Podžić sa saradnicima održao je, 17. maja 2021. godine sastanak sa ambasadoricom Češke Republike u BiH Ivanom Hlavsovom. Sastanku je prisustvovao i vojni ataše Češke Republike u BiH, brigadir Karel Nejedly.

Ministar Podžić izrazio je zahvalnost na dosadašnjoj pomoći koju je Češka Republika pružila Bosni i Hercegovini na njenom putu ka Evropskoj uniji i NATO-u. Također, ministar Podžić je ambasadoricu Hlavsovu upoznao sa težišnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Osim toga, posebno je naglašena zahvalnost Češkoj Republici na podršci deminiranju u našoj zemlji kroz internacionalni projekt “Trust fund” (ITF), sa nadom da će se process deminiranja u BiH završiti do 2025. godine.

Ambasadorica Hlavsova je istakla da Češka Republika podržava integraciju BiH u Evropsku uniju i NATO, te da svojim djelovanjem želi podići svijest građana naše zemlje o bitnosti te integracije.

Osim toga, Oružane snage BiH su u izlaganju ambasadorice Hlavsove istaknute kao uspješna priča koja je dokaz da je BiH sposobna biti ozbiljan partner svim zemljama.

Na samom kraju razgovora zaključeno je da je bilateralna saradnja dvije zemlje na zavidnom nivou, te da će se plan bilateralne saradnje za ovu godinu ubrzo potpisati.