Aleja lipa
0

Ambasadori zasadili lipe, a potom prisustvovali poribljavanju Mošćanice

Sarajevo-x.com
Ambasador Palestine Khaled Alatrash, ambasador Republike Češke Tomaš Szunyog i ambasador Republike Slovenije Andrej Grasselli posadili su danas lipe u Aleji ambasadora. U ime Općine Stari Grad, sadnji lipe je prisustvovao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Rizah Avdić, i stručni savjetnik Alija Ibrović.

Današnja sadnja lipa bila je jedinstvena po tome što je zasađena jubilarna 100. lipa, a čast je pripala ambasadoru Republike Slovenije, koji nije krio zadovoljstvo.

"Ovo je lijep događaj, u netaknutoj prirodi, koji ima i simbolično značenje. Ja sam imao čast da zasadim stotu lipu, što znači da je već dosta diplomata to učinilo prije mene i ostavilo ovdje trajne uspomene. Možda će se jednog dana na ovom mjestu sastati i družiti svi ambasadori koji su zasadili lipe i razgovarati o starim vremenima kada su živjeli u Sarajevu", riječi su ambasadora Slovenije.

Ambasadori su istakli da sadnja lipe simbolizira vezu između Bosne i Hercegovine i njihovih zemalja, te da su počašćeni što se njihova imena nalaze u Aleji ambasadora.

"Drago mi je što sam u Sarajevu zasadio lipu. Ovo drvo je veza između Palestine i BiH i drago mi je što je Općina Stari Grad pokrenula ovaj projekat. Volio bih kada bi se i drugi u svijetu ugledali na ovu Općinu", riječi su palestinskog ambasadora.

Po završetku protokolarnog dijela sadnje lipe ambasadori, načelnik Hadžibajrić i predstavnici Općine pridružili su se poribljavanju Miljacke i Mošćanice koje je, u neposrednoj blizini, vršilo sportsko ribolovno društvo “Sarajevo 1906“i Udruženje RVI Stari Grad, saopćeno je iz pres-službe Općine Stari Grad.