|

Ambasadori štede, dok ministar putuje

Ambasadori štede, dok ministar putuje
0
S
SRNA
13.11.2009. u 08:27
4
komentara
0

dijeljenja
Ambasadori štede,  dok ministar putuje Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uputio je instrukciju svim ambasadorima BiH da na službena putovanja ne idu bez njegove saglasnosti, što je dio mjera štednje u Ministarstvu inostranih poslova.
Dok su ambasadori u svojim redovnim aktivnostima prisiljeni da štede, iz MIP-a BiH je saopšteno da je ministar Alkalaj otputovao u dvodnevnu posjetu Brunej Darusalamu, državi u južnoj Aziji, gdje je sa delegacijom svratio iz Malezije, pišu današnje "Nezavisne novine".

"Nezavisne" nezvanično saznaju da se putovanje tu neće završiti, nego će Alkalaj sa šefom Odsjeka za Aziju i Afriku MIP-a Ljubom Grkovićem kasnije otputovati u Indiju.

Ogorčeni što za svaki službeni put koji im je u opisu poslova moraju zvati za saglasnost ministra, nekoliko ambasadora BiH rekli su "Nezavisnim" da razmišljaju da se zbog toga obrate Predsjedništvu BiH, navodeći da na računima diplomatsko-konzularnih predstavništava imaju dovoljno novca i da ih ministar neopravdano sprečava u svakodnevnim aktivnostima.

"Nezavisne" navode da objašnjenje o ovim mjerama od Alkalaja nisu uspjeli dobiti, jer je na službenom putu, a da ambasadorima nije jasno ko će im davati saglasnost za putovanja kada su na službenom putu i ministar i njegov zamjenik.

Ambasadori podsjećaju da se novac koji diplomatsko-konzularna predstavništva ne potroše ne ide u budžet MIP-a nego u trezor, čime se potvrđuju procjene revizora o lošem planiranju budžeta.

"Potrošen je silni novac na Misiju BiH u Njujorku i lobiranja za prijem u Savjet bezbjednosti, što nije ni planirano u budžetu MIP-a i sada to treba da nadoknade ostala DKP-i tako što će onemogućiti ambasadora da normalno obavlja posao", rekao je jedan ambasador.

Glavni revizor BiH Milenko Šego kaže da u institucijama BiH nema jasno definisanih ciljeva i planova zbog čega je teško procijeniti njihov učinak.

"Stalno upozoravamo na planiranje budžeta i utrošak sredstava u skladu sa planom. Ali, postavlja se pitanje učinka, šta je urađeno za utrošeni novac? Potrebno bi bilo da Savjet ministara raspravalja o planovima i programima institucija, o njihovim izvještajima o radu i, na kraju, o revizorskim izvještajima koja nikada nisu bila predmet rasprave izvršne vlasti BiH", rekao je Šego i dodao da tek nakon što budu upoređena sva tri ova izvještaja, može biti planiran novac za iduću godinu i njegovu namjenu za jasno definisane ciljeve i zadatke.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ranije je rekao da mu zakon onemogućava da kontroliše putovanja ministara, te da njemu izvještaje podnose samo rijetki.

MIP BiH u avgustu je tražio rekonstrukciju budžeta, jer je za prvih pola godine probio plan putnih troškova za 260.220 KM, pa je umjesto planiranih 900.000 KM potrošio gotovo 1,2 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...