Nezavisne novine
0

Ambasadori štede, dok ministar putuje

SRNA
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Sven Alkalaj (Foto: AFP/SCANPIX/File)
Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uputio je instrukciju svim ambasadorima BiH da na službena putovanja ne idu bez njegove saglasnosti, što je dio mjera štednje u Ministarstvu inostranih poslova.

Dok su ambasadori u svojim redovnim aktivnostima prisiljeni da štede, iz MIP-a BiH je saopšteno da je ministar Alkalaj otputovao u dvodnevnu posjetu Brunej Darusalamu, državi u južnoj Aziji, gdje je sa delegacijom svratio iz Malezije, pišu današnje "Nezavisne novine".

"Nezavisne" nezvanično saznaju da se putovanje tu neće završiti, nego će Alkalaj sa šefom Odsjeka za Aziju i Afriku MIP-a Ljubom Grkovićem kasnije otputovati u Indiju.

Ogorčeni što za svaki službeni put koji im je u opisu poslova moraju zvati za saglasnost ministra, nekoliko ambasadora BiH rekli su "Nezavisnim" da razmišljaju da se zbog toga obrate Predsjedništvu BiH, navodeći da na računima diplomatsko-konzularnih predstavništava imaju dovoljno novca i da ih ministar neopravdano sprečava u svakodnevnim aktivnostima.

"Nezavisne" navode da objašnjenje o ovim mjerama od Alkalaja nisu uspjeli dobiti, jer je na službenom putu, a da ambasadorima nije jasno ko će im davati saglasnost za putovanja kada su na službenom putu i ministar i njegov zamjenik.

Ambasadori podsjećaju da se novac koji diplomatsko-konzularna predstavništva ne potroše ne ide u budžet MIP-a nego u trezor, čime se potvrđuju procjene revizora o lošem planiranju budžeta.

"Potrošen je silni novac na Misiju BiH u Njujorku i lobiranja za prijem u Savjet bezbjednosti, što nije ni planirano u budžetu MIP-a i sada to treba da nadoknade ostala DKP-i tako što će onemogućiti ambasadora da normalno obavlja posao", rekao je jedan ambasador.

Glavni revizor BiH Milenko Šego kaže da u institucijama BiH nema jasno definisanih ciljeva i planova zbog čega je teško procijeniti njihov učinak.

"Stalno upozoravamo na planiranje budžeta i utrošak sredstava u skladu sa planom. Ali, postavlja se pitanje učinka, šta je urađeno za utrošeni novac? Potrebno bi bilo da Savjet ministara raspravalja o planovima i programima institucija, o njihovim izvještajima o radu i, na kraju, o revizorskim izvještajima koja nikada nisu bila predmet rasprave izvršne vlasti BiH", rekao je Šego i dodao da tek nakon što budu upoređena sva tri ova izvještaja, može biti planiran novac za iduću godinu i njegovu namjenu za jasno definisane ciljeve i zadatke.

Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, ranije je rekao da mu zakon onemogućava da kontroliše putovanja ministara, te da njemu izvještaje podnose samo rijetki.

MIP BiH u avgustu je tražio rekonstrukciju budžeta, jer je za prvih pola godine probio plan putnih troškova za 260.220 KM, pa je umjesto planiranih 900.000 KM potrošio gotovo 1,2 miliona KM.