"Pređena crvena linija"
143

Ambasadori pod Dodikovom kontrolom idu u vaninstitucionalno djelovanje zbog rezolucije o Srebrenici

A. L.
Foto: X
Foto: X
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Poljskoj Koviljka Špirić kazala je da će "srpski ambasadori" iz BiH samostalno djelovati jer je "pređena crvena linija" rezolucijom o Srebrenici i da nije važno da li će ona biti usvojena ili ne.

Kako je kazala, rezolucija je proizvela dugoročne negativne posljedice u BiH. Dodaje da je pređena crvena linija kada je riječ o vanjskoj politici i diplomatiji.

Špirić je rekla da bi eventualno usvajanje rezolucije moglo izazvati negativne posljedice i u regionu, ali i šire, što bi se moglo "kao bumerang" vratiti onima koji su ušli u, kako je precizirala, avanturu sa rezolucijom.

"Nemoguće je ignorisati trenutnu situaciju i zažmuriti na činjenicu da su zaustavljeni pozitivni procesi kada je riječ o evropskoj integraciji, ali i procesu dogovora u skladu sa ustavom i zakonima", rekla je.

Ona je istakla da je u BiH došlo do kršenja temeljnih ustavnih postulata i nadležnosti.

"U mojoj dugogodišnjoj diplomatskoj karijeri nisam se susrela sa ovakvom situacijom da ambasador ili visokopozicionirani diplomata djeluje samostalno, bez saglasnosti onog ko ga je izabrao. U našem slučaju to je Predsjedništvo BiH. Nemoguće je takvo postupanje bilo gdje u svijetu, a da ambasador ne snosi posljedice", rekla je Špirić i upitala kakve će posljedice snositi ambasador u UN Zlatko Lagumdžija.

Kazala je da on neće snositi nikave posljedice jer djeluje samostalno i za njegovo postupanje ne postoji saglasnost u BiH.

Dodala je da će se na sjednici Generalne skupštine UN svi ambasadori izjašnjavati shodno instrukcijama koje su dobili iz svojih zemalja, te da nijedan diplomata neće glasati po svom ličnom nahođenju ili suprotno stavu nadležnog organa zaduženog za pitanja vanjske politike.

Istakla je da je o toj temi razgovarala sa predstavnicima institucija u Poljskoj, kao i brojnim predstavnicima u okviru diplomatske zajednice, te ukazala na činjenicu da su napori koji su učinjeni u posljednje vrijeme kada su u pitanju evropske integracije BiH dovedeni u pitanje i da je teško uspostavljeni konsenzus oko nekih važnih reformskih zakona zaustavljen.

"Naglasila sam i da eventualno donošenje rezolucije ne vodi pomirenju već jačanju tenzija u BiH i rastu evroskepticizma u Republici Srpskoj. Ako je to bio cilj - onda su ga inicijatori rezolucije postigli", rekla je Špirić.

Ona je naglasila da je razočaravajuće da su sponzori rezolucije i zemlje zapadnog Balkana.

"To sam prenijela ambasadorima Sjeverne Makedonije, Albanije i Slovenije na skupu koji je na temu proširenja organizovao ambasador Austrije. Mišljenja sam da su zemlje regiona morale imati više političkog senzibiliteta i sluha jer dobro poznaju situaciju u BiH i da su svjesni koje negativne posljedice će proizaći iz činjenice da su sponzori rezolucije", rekla je.