Pripremni sastanak
19

Ambasadori PIC-a zasjedali u Sarajevu: Razmatrane i Dodikove najave o povlačenju nadležnosti

A. D.
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) sastali su se danas u Sarajevu, potvrđeno je za Klix.ba Riječ je o redovnom sastanku, nakon dužeg vremena, ali o kojem javnost danas nije bila obaviještena.
Nezvanično, ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Italije, Francuske, Japana, Rusije, Kanade, Njemačke, Rusija, zatim predstavnika Evropske komisije i Organizacije islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska danas su raspravljali o posljednjim dešavanjima koji se tiču blokade formiranja vlasti.

Posebno su se dotakli najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da će putem NSRS tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, UIO, VSTV-a itd.

Ambsadori, pak, nisu donosili nikakve zaključke smatrajući ovaj današnji sastanak kao pripremu za one koji će slijediti.

Inače, prije nekoliko dana su iz OHR-a za Klix.ba odgovorili na ovakve Dodikove poteze.

“Kao što smo već više puta istaknuli, Ured visokog predstavnika je svjestan potrebe da se vlasti na svim nivoima formiraju što brže, kao i neophodnosti da se u tom procesu poštuju važeće odluke Predsjedništva BiH i zakonski okvir BiH. Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidaytonski i stoga neprihvatljivo", rekli su nam iz OHR-a na čijem čelu je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.