{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ambasadori PIC-a u BiH: Napadi na preživjele žrtve genocida u Srebrenici su neprihvatljivi

Klix.ba
7.7.2017. u 17:22
37
28
Ambasadori PIC-a u BiH: Napadi na preživjele žrtve genocida u Srebrenici su neprihvatljivi
37
Ambasadori PIC-a u BiH: Napadi na preživjele žrtve genocida u Srebrenici su neprihvatljivi
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council – PIC) susreo se 5. jula i razmatrao, između ostalog, i događaje u Srebrenici te širem području uoči predstojećih komemoracija.
Upravni odbor PIC-a apelovao je na učesnike svih vjera i nacionalnosti da se ponašaju dostojanstveno, kako i dolikuje prirodi ovog događaja. Napadi na ožalošćene i preživjele, kao i na učesnike, neprihvatljivi su i treba ih u potpunosti istražiti, a počinioce dovesti pred lice pravde. Nije vrijeme za provokacije nego je vrijeme da se oda počast žrtvama i razmisli o stvarnoj cijeni sukoba među ljudima.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a izrazili su puno uvjerenje da će organi na svim nivoima, državnom, entitetskom i lokalnom, kao i organizaciona tijela, organizacije civilnog društva i svi pojedinci koji su uključeni u organizaciju komemoracija doprinijeti uspostavi dostojanstvenog i sigurnog ambijenta tokom trajanja predstojećih događaja, promovišući pomirenje, toleranciju, dobre odnose i miran suživot.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a su svjesni patnji koje su prouzrokovali genocid i drugi zločini, te su potvrdili prava žrtava i preživjelih, ponovivši potrebu za ulaganjem daljih napora u pravcu pomirenja i uspostavljanja dobrih odnosa u zemlji i regionu. Tolerancija, prihvatanje i miran suživot su apsolutni zahtjevi civilizacija koje se zasnivaju na pravima i slobodama, demokraciji i jednakopravnosti.

Ovu izjavu su potpisali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i ambasadori mira iz Evropske unije, Francuske, Holandije, Italije, Japana, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Turske i Velike Britanije. Izjavu nije potisao ambasador Rusije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: