Rusija se nije složila
122

Ambasadori PIC-a poručili Dodiku da ne ugrožava državne institucije i da poštuje Ustav BIH

A. D.
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) kojeg čine ambasadori u našoj državi odaslao je javnosti saopćenje u kojem podržava politički dijalog koji bi doveo do formiranja vlasti na svim nivoima i omogućio bezuvjetni napredak ka reformama koje su u skladu sa postojećim političkim ciljevima i obavezama.

"U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva političke lidere da ne poduzimaju korake koji bi ugrozili, oslabili ili onemogućili puno funkcioniranje državnih institucija", stoji u poruci ambasadora PIC-a koji su se jučer sastali u Sarajevu.

Inače, ova poruka nedvosmisleno je usmjerena ka lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je najavio da će nakon isteka sporazuma lidera, 5. septembra, putem NSRS-a tražiti povlačenje saglasnosti ovog entiteta za formiranje Oružanih snaga BiH, UIO, VSTV-a itd.

Dalje su poručili da su "reforme kao što je reforma odbrane, uspostavljanje jedinstvenog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća na državnom nivou i uspostava indirektnih poreza na državnom nivou provedene su uz punu podršku entitetskih i državnog parlamenta".

Također dotakli su se i poštivanja dosadašnji zakona, a što asocira na pitanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO, koji proizilazi iz usvojenih odredbi Zakona o odbrani odnosno bh. procesu u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO.

"Ustav BiH, postojeći zakoni i integritet državnih institucija moraju se u potpunosti poštovati", jasna je poruka ambasadora PIC-a. Kao i uobičajeno, Rusija se nije složila sa ovakvim saopćenjem ambsadora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a dalje poručuje da želi da BiH postigne napredak i da dostigne svoj puni potencijal na reformskom putu – u tijesnoj saradnji i uz podršku međunarodne zajednice.