Još jedan pokušaj
977

Ambasadori Kvinte traže da se sutra odobri novac za izbore, kritike na račun Bevande

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U prostorijama Vijeća ministara BiH danas je održan sastanak ambasadora Kvinte i predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i njegove zamjenice Bisere Turković (SDA). Na sastanak je bio pozvan i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ), ali se nije pojavio.

Ključna tema je blokada finansiranja Općih izbora 2022. godine koje je Centralna izborna komisija BiH zakazala za 2. oktobar. Novca nema jer ministar finansija ne želi pristati da se novac za izbore izdvoji iz budžetske rezerve, već insistira na sporoj proceduri usvajanja budžeta, što može trajati i mjesecima.

"Vrlo jasno je ukazano na ozbiljnost situacije, ugroženost demokratskih prava građana i na to na kome leži odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. Iznijela sam stav da su svi koraci ka usvajanju budžeta dobri, ali da oni nisu garancija da će biti osiguran novac za izbore, imajući u vidu koje nas sve procedure čekaju do konačnog donošenja budžeta. Neophodno je odmah riješiti pitanje finansiranja izbora, i nastaviti punim kapacitetom usvajanje budžeta", kazala je Turković nakon sastanka.

Na sastanku je predloženo da se već na sutra na sjednici ponovo predloži odluka koja su ministri iz HDZ prošli put odbili.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da je on to spreman učiniti, ukoliko bude imao potvrdu zamjenika da će biti usvojena.

"Moju potvrdu je dobio već na ovom sastanku sa ambasadorima. Nema apsolutno nikakvog opravdanja da se blokira održavanje i finansiranje izbora. I to su vrlo jasne poruke koje smo dobili i od naših partnera na sastanku", kazala je Turković.

Kako nezvanično saznajemo ambasadori su vrlo jasno kritikovali opstruiranje proces aizdvajanja novca iz budžetske rezerve, za što je ključni krivac Bevanda.

U međuvremenu je objavljen red sutrašnje sjednice Vijeća ministara, a među predloženim tačkama je ona o okvirnom budžetu 2022. - 2024.

Jasno je da ukoliko tokom dana ili ujutro Bevanda ne pristane na zahtjev da se novac izdvoji po skraćenoj proceduri, uprkos velikim kritikama, kriza će biti produbljena.