BiH
0

Ambasadori dijele Inzkovu zabrinutost i protiv su stvaranja krize

FENA
Ambasadori Velike Britanije i Francuske u BiH Michael Tatham i Maryse Berniau danas su jasno istakli u razgovoru s premijerom RS-a Miloradom Dodikom da dijele zabrinutost visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka zbog usvojenih zakljuaka Skupštine RS-a oko prijenosa nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

"Postoji problem koji treba riješiti i u isto vrijeme ne postoji ni namjera ni želja da se ovdje stvara bilo kakva kriza”, rekao je britanski amabador u izjavi novinarima nakon sastanka s Dodikom.

Istaknuo je da postoje načini rješavanja ovog pitanja na jedan, kako je precizirao, miran i konstruktivan način.

Ambasador Tatham nije želio reći kakav je odgovor dao Dodik o ovom pitanju.

Francuska ambasadorica u BiH se založila za dijalog, ponovivši također da cilj nije stvaranje krize u BiH.

Ponovila je zabrinutost povodom skupštinskih zaključaka, prvenstveno zbog budućnosti i evropskih integracija BiH.

"Smatramo da bi neki od skupštinskih zaključaka mogli imati dugoročne posljedice vezano za evropske integracije i to je ono što smo danas vrlo jasno htjeli da kažemo”, rekla je novinarima ambasadorica Berniau nakon razgovora s entitetskim premijerom.

Ona vjeruje da je potrebno razjasniti zbog čega strani diplomati izražavaju svoj stav.

Dodala je da joj je jako drago što postoji „istinska želja da se napreduje prema ciljevima, posebno vezano za državnu imovinu”.

Izrazila je nadu da će se na narednom sastanku političkih lidera koji su započeli "prudski proces” moći vidjeti siguran napredatk, posebno u pogledu državne imovine.

"Vjerujem da smo jutros čuli pozitivne riječi o toj temi”, kazala je ambasadorica Francuske nakon sastanka sa Dodikom.

Tokom ovog susreta, kako je rekao britanski ambasador ,razgovaralo se o mogućnostima napretka u otvorenim pitanjima koja je postavilo Vijeća za implemetaciju mira, a tiču se pet plus dva cilja i uvjeta, te o zakonima iz "Mape puta” neophodnih za liberalizaciju viznog režima.