BiH
1

Ambasador Wigemark u posjeti Međunarodnoj komisiji za nestale osobe u Tuzli

Klix.ba
Specijalni predstavnik Europske unije i šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Lars-Gunnar Wigemark, posjetio je danas Centar za koordinaciju identifikacija (ICF) Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Tuzli, zajedno sa šefom Programa za zapadni Balkan ICMP-a, Matthew Holliday.

Centar za koordinaciju identifikacija (ICF) ima funkciju poveznice identifikacijskih programe ICMP-a i zadužen je za primanje i čuvanje bioloških uzoraka iz cijelog svijeta, koji se pripremaju za DNA testiranja u laboratorijama ICMP-a. Također, upravlja procesom poklapanja DNA profila i kreiranjem arhive, koja se predaje vlastima kako bi im se pomoglo u procesu identifikacije nestalih osoba.

Otkad je laboratorijski sistem ICMP-a postao dostupan online 2001. godine, ICMP je pomogao da se napravi 20.000 identifikacija putem DNA. ICMP ima kapacitet da radi na 10.000 slučajeva godišnje. Ovaj kapacitet je dostupan svim zemljama, kako bi im se pomoglo u identifikaciji nestalih osoba.

"Rad ICMP-a pomaže ljudima i zajednicama pogođenim konfliktima ili kršenjem ljudskih prava širom svijeta. Europska unija je impresionirana dosadašnjim radom ICMP-a, najviše u očuvanju dostojanstva porodica nestalih osoba. Preostale nestala osobe u Bosni i Hercegovini trebaju biti pronađene i identifikovane prikupljanjem svih dostupnih sredstava i resursa. U tu svrhu, mi smo nedavno obnovili našu pomoć ICMP-u. Europska unija nastavlja da predano podržava napore kako bi se riješilo ovo važno pitanje", rekao je ambasador Wigemark.

"Zahvaljujući obnovljenoj finansijskoj pomoći od strane Europske unije i političkoj podršci, ICMP će nastaviti pružati pomoć bh. vlastima da ispune svoje obaveze prema porodicama nestalih u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih osoba tokom sukoba iz 1990-tih”, rekao je Matthew Holliday. Više od 70 posto nestalih je pronađeno, što predstavlja uspjeh bez premca u svijetu, ali još uvijek se traga za 8.000 nestalih u Bosni i Hercegovini i treba nastaviti ulagati napore u pronalazak ovih ljudi".

ICMP je međunarodna organizacija koja nastoji osigurati saradnju vlada, organizacija civilnog društva, pravosudnih institucija, međunarodnih organizacija u pronalaženju i identifikovanju osoba nestalih tokom sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, migracija i drugih uzroka. ICMP posjeduje vodeći laboratorij za istovremenu analizu velikog broja uzoraka DNA u svrhu identifikacije.