{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Vijetnama u BiH posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH

F
14.2.2008. u 17:05
0
0
Ambasador Vijetnama u BiH posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH
0
Ambasador Vijetnama u BiH posjetio Vanjskotrgovinsku komoru BiH
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić primio je jučer ambasadora Socijalističke Republike Vijetnam Nguyena Quoca Dzunga, koji nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovine iz Budimpešte, i njegovog savjetnika Nguyena Vieta Phuca, saopćeno je iz Službe za informiranje VTKBiH.
S obzirom na to da je vlada Vijetnama prvi put imenovala ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, što predstavlja veliki značaj za razvijanje odnosa dviju zemalja, Dzung je predao akreditive u Predsjedništvu BiH, te odmah došao posjetiti i Vanjskotrgovinsku komoru BiH u namjeri da od samog početka intenzivno počne raditi i na unapređenju ekonomskih odnosa.

Kako je ovo postavljanje svih aktivnosti iz nulte točke, SR Vijetnam i Bosna i Hercegovina trebaju prije svega potpisati određene međudržavne sporazume da bi se stvorio zakonski okvir za uspostavu i razvoj suradnje, posebice između poslovnih zajednica Vijetnama i Bosne i Hercegovine.

Budući da je Dzungu ovo prvi posjet Vanjskotrgovinskoj komori BiH i Bosni i Hercegovini, predsjednik Lovrić je detaljno pojasnio komorski sustav BiH, aktivnosti same Komore i ukupan gospodarsko-politički okvir poslovanja u zemlji.

Kao značajan događaj u smislu pružanja boljih mogućnosti za razvijanje poslovnih odnosa, izdvojio je pristupanje Bosne i Hercegovine CEFTA-i.

Naglasio je da s Vijetnamom imamo vrlo vrlo skromnu razmjenu, te da vijetnamski proizvodi na naše tržište dolaze preko trećih zemalja, uglavnom preko Budimpešte i Beča.

Kako u istočnoj i centralnoj Evropi živi brojna zajednica Vijetnamaca od kojih su mnogi uspješni poslovni ljudi, ova regija je SR Vijetnamu vrlo zanimljiva.

Vijetnam se ubrzano razvija, stopa gospodarskog rasta je 8,5 posto, a počinje i s ulaganjima u inozemstvu. Izvoz temelji na nekoliko vrsta robe - najznačajnije su sirova goriva, plodovi mora, riža, odjeća i obuća, namještaj, papir i elektronski uređaji.

Dzung je na ovom prvom sastanku naglasio da će, kako je dogovorio u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, prvi korak u uspostavi suradnje biti posjet na višoj razini kao gospodarsko - politička delegacija.

Predsjednik Lovrić je potvrdio spremnost Komore da bude nositelj aktivnosti vezano za organizaciju gospodarskog dijela delegacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: