Velika Britanija
30

Ambasador Vanja Filipović za Klix.ba: Zašto je Boris Johnson uvjerljivo pobijedio na izborima

S. H.
Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović
Ambasador BiH u Velikoj Britaniji Vanja Filipović
Ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji Vanja Filipović za Klix.ba je komentirao jučerašnje izbore u toj zemlji, uvjerljivu pobjedu Borisa Johnsona te sigurni Brexit koji će uslijediti do kraja januara 2020.
Ambasador Filipović za naš portal iznosi stav o tome kako će izgledati politika Velike Britanije prema Zapadnom Balkanu i BiH nakon što ta zemlja napusti Evropsku uniju.

"Konzervativna stranka je odnijela uvjerljivu pobjedu na izborima prije svega fokusom na Brexit, obećavajući glasačima da će završiti taj proces tj. 'get Brexit done'. Na početku kampanje rađena je anketa među glasačima i više od 50% ispitanika je izjavilo da je najvažnije pitanje na izborima ono o Brexitu. Konzervativna stranka je to prepoznala i držala u prvom planu Brexit tokom kampanje", kazao nam je ambasador Filipović.

On ocjenjuje i ulogu Laburista u predizbornoj kampanji, poručujući da nisu držali fokus na nekim drugim temama.

"Laburisti su, po pitanju Brexita, ponudili nove pregovore s EU o izlasku iz Unije te drugi referendum, što je očigledno glasačima predstavljalo daljnje odgađanje izlaska, neizvjesnost i političke blokade. Uz to, lider laburista Jeremy Corbyn je imao ambivalentan lični stav prema izlasku iz EU, govoreći da će biti 'neutralan' u slučaju drugog referenduma. Na kraju, Laburistička stranka nije uspjela nametnuti druge teme u prvi plan kampanje - poput pitanja državnog zdravstvenog sistema (NHS). Dakle, Boris Johnson ima mandat da završi ovu fazu Brexit sage te izvede Veliku Britaniju iz EU do kraja januara 2020. godine na osnovu sporazuma koji je postigao s pregovaračima iz Brisela te da se fokusira na sljedeću fazu, vrlo bitnu i kompliciranu, a to je pregovaranje o budućem odnosu Velike Britanije i Evropske unije", ističe Filipović.

Ambasadora smo pitali za mišljenje o tome kakvu će politiku Velika Britanija voditi prema Zapadnom Balkanu nakon Brexita, naročito u kontekstu integracijskih procesa BiH i kada je riječ o EU i NATO-u.

"Za očekivati je da će Velika Britanija održati jednako snažan odnos i interes prema Zapadnom Balkanu. Njihov strateški interes je mir i stabilnost u svom evropskom susjedstvu te vide proširenje unije, ali i NATO-a na Zapadni Balkan (osim Srbije koja nije pokazala interes za članstvo) kao poteze koji vode tim ciljevima. Iako ćemo unutar EU izgubiti snažnog zagovarača za euroatlantske integracije, Velika Britanija će nastaviti igrati snažnu i slobodniju (od Brisela) ulogu u našem regionu", zaključio je ambasador Filipović.