Sastanak sa Radojičićem
0

Ambasador Tatham zabrinut zbog referenduma u RS-u

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham danas je tokom razgovora s predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Igorom Radojičićem izrazio zabrinutost ako bi se referendumom u RS-u na bilo koji način dovodilo u pitanje funkcioniranje ili odluke visokog predstavnika u BiH.

Radojičić je upoznao britanskog ambasadora s daljnjim procedurama koje su Ustavom predviđene pred Vijećem naroda i Ustavnim sudom RS-a u vezi sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u, usvojenim na sjednici Narodne skupštine RS-a 10. februara.

Tokom razgovora o viznoj liberalizaciji ambasador Tatham podržao je BiH na ispunjavanju preostalih tehničkih uslova kako bi se naša zemlja pridružila ostalim zemljama regiona.

Radojičić je izrazio nadu da neće biti dodatnih tehničkih i političkih uslova za realizaciju vizne liberalizacije za građane BiH.

Zajednički je ocijenjeno i da je najbolji put dogovaranja i kompromisa u rješavanju otvorenih političkih pitanja u BiH, saopćeno je iz Radojičićevog kabineta.