Ambasada Velike Britanije
0

Ambasador Tatham izrazio punu podršku Inzkovoj odluci

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U povodu najnovije odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u Odjelu za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu BiH, ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham izjavio je da njegova zemlja daje punu podršku ovoj odluci, saopćeno je iz britanske ambasade.
  • Velika Britanija pruža punu podršku odluci visokog predstavnika da produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima koji rade u odjelu za ratne zločine u Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) jasno je istakao da bi odlazak međunarodnog osoblja značajno i negativno utjecao na kapacitete BiH da ispuni svoje međunarodne obaveze u odnosu na ICTY, poručio je Tatham.

Podsjetio je da je ovaj korak visoki predstavnik poduzeo tek nakon upornih, ali neproduktivnih napora da uvjeri političare u BiH da sami izvrše ovu odgovornost.

Efikasna vladavina prava je od vitalnog značaja za budućnost BiH i za njenu perspektivu u smislu evropskih integracija, Velika Britanija će nastaviti pružati podršku vladavini prava u BiH i jačanju kapaciteta Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

  • Velika Britanija podstiče političare u Bosni i Hercegovini da pokažu da su ozbiljni o pitanju vladavine prava uključujući i preuzimanje odgovornosti za omogućavanje jakih i efikasnih pravosudnih institucija na svim nivoima, poručio je britanski ambasador u BiH Michael Tatham.