BiH
0

Ambasador Šuvalov: Za stabilnost BiH neophodno poštivanje Daytonskog sporazuma

FENA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Viktorovič Šuvalov izjavio je danas u Banjoj Luci da je stav njegove zemlje da je u BiH neophodno uvažavanje Daytonskog mirovnog sporazuma, te Ustava BiH i ravnopravnosti konstitutivnih naroda te da u tim okvirima treba tražiti i rješenje novonastale krize.

Ruski ambasador je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, kazao da je neophodno da svi u BiH djeluju u okviru dejtonskog ustava čiji je smisao konsenzus i poštivanje sva tri konstitutivna naroda.

"Povratak normalnoj situacji i stabilizaciji je moguć samo uz poštivanje ovih principa", naglasio je ambasador Šuvalov i dodao da nepoštivanje ovih principa dovodi do zaoštravanja situacije.

Radojičić je konstatirao da se u zadnjih mjesec dana nije desio nikakv progres na rješavanju aktuelne krize u BiH, odnosno nije došlo ni do jedne pozitivne činjenice, ali ostaje da se nadamo da će kriza biti prevaziđena.

Entitetski predsjednik Skupštine kazao je i da RS visoko cijeni ulogu ruske diplomatije i interese Rusije kao garanta Daytonskog mirovnog sporazuma za razvoj događaja u BiH.

Ambasador Šuvalov je danas razgovarao i s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.