BiH
0

Ambasador Šuvalov o isporuci ruskog gasa

FENA
Ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov je danas u Sarajevu kazao novinarima da ukrajinska strana blokira isporuke gasa i ona je priznala svoju tehničku nespremnost da nastavi isporuke.

„Da bi smo mogli otkoloniti ovu tehničku nespremnost potrebni su praktični koraci. Prvo, treba pružiti mogućnost posmatračima da rade u skladu sa protokolom da bi smo mogli saznati u čemu je stvar“, kazao je ambasador Šuvalov.

Prema njegovim riječima, treba objektivna procjena nastalog stanja, a ruska strana je spremna na pravedno rješenje.

„Naš premijer Putin je telefonom razgovarao sa predsjednikom Evropske komisije Barosom. Barosu je bila predočena informacija o stanju stvari. Dobijeno je njegovo obećanje da će on raditi sa Kijevom. Čekamo rezultate ovog rada“, kazao je ambasador.

Dodao je da protokol nije bio poništen i treba ga ispunjavati, „ali je problem nespremnost Ukrajine za isporuku plina i treba da saznamo u čemu je tamo stvar“.

„Trebamo da radimo na tome da tranzitni sistem Ukrajine počne da radi. Problem je u njemu. Za nas je bitna informacija od posmatrača, ali da bi informacije mogle biti dobijene treba prije svega da Ukrajina pusti posmatrače na lokacije u skladu sa ugovorom, prije svega ruske posmatrače. Za sada se to nije desilo“, kazao je ambasador Šuvalov.

Nemamo, kazao je on, nezavisno mišljenje o tome u kakvom stanju se nalazi ovaj sistem jer Ukrajinci ni prije toga, ni sada nisu puštali nikoga da procjeni stanje ovog sistema.

„Isključivanje tranzita plina prema Evropi Ukrajinci su počeli sa plinovoda koji ide prema Balkanu. Vjerovatno, računalo se na to da balkanske zemlje neće biti u mogućnosti da tako jako insistiraju na ponovnom isporučivanju plina kako to mogu uraditi evropske zemlje. Vjerovatno je u obzir dolazila također i ona da više balkanskih zemalja nisu još članice EU“, kazao je ambasador Šuvalov.

Prema njegovim riječima, „Gazprom“ je počeo provjeru mogućnosti Ukrajine da isporučuje plin baš sa plinovoda koji ide prema Balkanu.

„Uzimali smo u obzir i to da su balkanske zemlje najviše stradale tokom krize“, kazao je Šuvalov.

Naveo je kako je jutros u 10 sati plin počeo da se pumpa na granicu sa Ukrajinom. Početak pumpanja je bio osvjedočen posmatračima iz Ukrajine, Njemačke i Francuske koji su neposredno bili raspoređeni na ruskoj gasomjernoj stanici.

„Početak ispitivanja je pokazao sljedeću situaciju - prvo naspram potpisanom protokolu Ukrajinci nisu dopustili ruske posmatrače na gasomjerne stanice koje se nalaze na ukrajinskoj teritoriji. Evropskim posmatračima također nije bilo dopušteno u određenoj količini i na te lokacije prema kojima oni imaju svoj interes“, kazao je ambasador Šuvalov.

Ali ipak, dodao je on, evropski posmatrači koji su raspoređeni na granici Ukrajine i Moldavije zabilježili su da ukrajinski gasovodni sistem nije spreman za isporuku plina prema Balkanu. Svoj tranzitni plinovod za isporuku balkanskog plina, Ukrajina nije otvarala. Čak je Vlada Ukrajine morala da prizna tehnološku nespremnost za isporuku ruskog plina na Balkan.

“U takvim uslovima „Gazprom“ je bio primoran da u 12.48 sati prekine isporuku plina“, kazao je ruski ambasador.

Napomenuo je da Ukrajina ima tranzitne obaveze, one su potvrđene prema protokolu i one ponovo nisu ispunjenen po svim svojim tačkama.

„Takva je trenutna situacija. Smatram da državljani BiH moraju da dobiju punu informaciju o ovom pitanju, moraju da znaju ko je stvorio ovu krizu“, kazao je ambasador Šuvalov.

Nemamo, dodao je on, nikakvih tajni u vezi naše saradnje sa Ukrajinom u vezi plina, spremni samo za otvoren razgovor sa svima.

„Želimo jasne, jednostavne stvari, da pređemo konačno na tržišne cijene tokom ove saradnje. Jučer je bio ostvaren telefonski razgovor predsjedika Ukrajine sa našim predsjednikom i tek juče smo dobili od ukrajinskog predsjednika uvjerenja da nikakvih prepreka u isporučivanju ruskog plina prema Evropi neće biti. Danas smo se uvjerili u šta se to pretvorilo“, kazao je ambasador Šuvalov.

Ali u razgovoru je, prema njegovim riječima, bilo riječi i o drugom problemu koji nije vezan za isporuku plina prema Evropi, a to je isporučivanje plina potrošačima u samoj Ukrajini.

„Razumijemo da prelazak na tržišne cijene za samu Ukrajinu nije tako laka zadaća, posebno u uslovima globalne finansijske krize. Ali ukrajinskoj strani bila je predočena široka zbirka mogućnosti rješenja problema. Predočili smo mogućnosti pronalaska različitih puteva finansiranja moguće saradnje“, kazao je ambasador.

Dodao je da bi sve ove ponude mogle riješiti taj problem ako bi samo ukrajinska strana bila spremna za njegovo rješavanje.

„Za sada, mi ne vidimo takvu spremnost“, kazao je ruski ambasador.

Na novinarsko pitanje zašto građani u evropskim zemlja moraju biti taoci spora Ukrajine i Rusije, ambasador Šuvalov je kazao kako se ne slaže da su humanitarne posljedice krize u evropskim zemljama posljedice spora.

„Nisu one posljedice spora, nego tih metoda koje su bile primjenjene od strane Ukrajine. Nije Rusija nego Ukrajina počela krađu plina, nije Rusija nego Ukrajina počela da zavrće ventile“, kazao je ambasador Šuvalov dodajući da ruska strana više godina traži od Ukrajine da ova pitanja budu rješavana ne u zadnji trenutak.

Ruski ambasador je kazao da evropske zemlje pate od ove krize, ali da one moraju da se ponašaju aktivnije u rješavanju ovog pitanja.