|

Ambasador Slovenije u posjeti Tuzlanskom Kantonu

Ambasador Slovenije u posjeti Tuzlanskom Kantonu
0
F
FENA
10.11.2009. u 17:47
0
komentara
0

dijeljenja
Ambasador Slovenije u posjeti Tuzlanskom Kantonu
Privredna saradnja Republike Slovenije s Bosnom i Hercegovinom, a s akcentom na privredu u Tuzlanskom kantonu, u sutorak je bila tema razgovora Andreja Grassellija, ambasadora Republike Slovenije u BiH, i premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića.
Premijer Mujić je predstavio Tuzlanski kanton i njegove elektroenergetske, industrijske i turističke potencijale, te istakao značajne aspekte u oblasti obrazovanja i zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

„Privredna društva iz Slovenije su na razne načine već u velikoj mjeri zastupljena na području TK-a i do sada možemo reći da se radi o firmama koje pokazuju uspješno poslovanje. Prije svega tu mislimo na ulaganja u NLB Tuzlansku banku, Tuzlansku mljekaru, CPM, Cimos, ali i mnoge druge“, istakao je premijer Mujić.

Na sastanku je takođerjoš jednom spomenuta zainteresiranost Slovenije za stabilnost, ali i prosperitet cijelog Balkana, gdje Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu.

„U tom pogledu Slovenija će se i u euroatlantskim integracijama zalagati za prosperitet BiH“, istakao je ambasador Grasselli i dodao: „Tuzla je bila i ostala značajan centar u BiH. Svjesni smo ekonomske krize u kojoj se nalazi cijela Evropa, ali to može i treba biti izazov za daljnka ulaganja i razvoj."

Također je bilo govora i o privrednoj konferenciji koja se krajem ovog mjeseca održava u Sloveniji, a kojoj bi trebali prisustvovati i privrednici s područja Tuzlanskog kantona.

„Bit će to prilika da se uspostave nove, ali i ojačaju već postojeće ekonomske veze koju privredna društva sa područja našeg kantona imaju sa kompanijama iz Slovenije“ istakao je premijer Mujić.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.