BiH
0

Ambasador Slovenije u posjeti Tuzlanskom Kantonu

FENA
Privredna saradnja Republike Slovenije s Bosnom i Hercegovinom, a s akcentom na privredu u Tuzlanskom kantonu, u sutorak je bila tema razgovora Andreja Grassellija, ambasadora Republike Slovenije u BiH, i premijera Tuzlanskog kantona Enesa Mujića.

Premijer Mujić je predstavio Tuzlanski kanton i njegove elektroenergetske, industrijske i turističke potencijale, te istakao značajne aspekte u oblasti obrazovanja i zdravstva na području Tuzlanskog kantona.

„Privredna društva iz Slovenije su na razne načine već u velikoj mjeri zastupljena na području TK-a i do sada možemo reći da se radi o firmama koje pokazuju uspješno poslovanje. Prije svega tu mislimo na ulaganja u NLB Tuzlansku banku, Tuzlansku mljekaru, CPM, Cimos, ali i mnoge druge“, istakao je premijer Mujić.

Na sastanku je takođerjoš jednom spomenuta zainteresiranost Slovenije za stabilnost, ali i prosperitet cijelog Balkana, gdje Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu.

„U tom pogledu Slovenija će se i u euroatlantskim integracijama zalagati za prosperitet BiH“, istakao je ambasador Grasselli i dodao: „Tuzla je bila i ostala značajan centar u BiH. Svjesni smo ekonomske krize u kojoj se nalazi cijela Evropa, ali to može i treba biti izazov za daljnka ulaganja i razvoj."

Također je bilo govora i o privrednoj konferenciji koja se krajem ovog mjeseca održava u Sloveniji, a kojoj bi trebali prisustvovati i privrednici s područja Tuzlanskog kantona.

„Bit će to prilika da se uspostave nove, ali i ojačaju već postojeće ekonomske veze koju privredna društva sa područja našeg kantona imaju sa kompanijama iz Slovenije“ istakao je premijer Mujić.