U Bihaću
24

Ambasador Slovačke u BiH posjetio "Boriće", kamp za maloljetne migrante bez pratnje roditelja

S. Š.
Ambasador Hloben je povodom Međunarodnog dana migranata posjetio Bihać i kamp "Borići"
Ambasador Hloben je povodom Međunarodnog dana migranata posjetio Bihać i kamp "Borići"
Ambasador Slovačke u BiH Roman Hloben posjetio je u Bihaćima kamp za maloljetne migrante bez pratnje roditelja "Borići".

Ambasador Slovačke Republike, Roman Hlobeň i zamjenik ambasadora, Patrik Turošík su povodom Međunarodnog dana migranata, koji se obilježava 18. decembra, posjetili Bihać i prihvatni kamp Borići kako bi podigli svijest o neophodnoj solidarnosti prema migrantima, i ukazali na snažnu posvećenost Slovačke Republike Bosni i Hercegovini kroz razne do sada realizirane projekte i saradnju.

U oblasti azila i migracija postoji izuzetno dobra partnerska saradnja između BiH i Slovačke zasnovana na Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke Republike i Ministarstva sigurnosti BiH potpisanom 17. septembra 2021. godine.

U okviru ove saradnje do sada je realizovano više bilateralnih studijskih posjeta partnera iz BiH Slovačkoj kao i stručnjaka Ureda za migracije iz Slovačke Bosni i Hercegovini, uz razmjenu iskustava i stručne diskusije.

"Danas smo došli u prihvatni kamp Borići provesti jedan dan u druženju i razgovoru sa migrantskom zajednicom, ali i s djelatnicima u prihvatnom centru, te se volonterski priključiti njihovim svakodnevnim aktivnostima. Kroz neformalno druženje želimo ih bolje razumjeti, na licu mjesta vidjeti kako žive i pružiti im svoju podršku, posebno u periodu nadolazećih praznika", izjavio je ambasador Slovačke Republike u Sarajevu Nj.E.g. Roman Hlobeň.

Za vrijeme ove posjete održali su sastanak sa vršiteljicom dužnosti gradonačelnika Grada Bihaća gđom Jasminom Ćoralić, kao i sa direktorom Centra za socijalni rad Bihać, g. Senadom Tutićem,sa kojima su se dogovorili da nastave i prodube dosadašnju veoma uspješnu saradnju.

Slovačka agencija za međunarodnu razvojnu pomoć (SlovakAid) ove godine je podržala projekat Centra za socijalni rad Bihać u iznosu od preko 58.000 KM, kojim je omogućena modernizacija tehničke opreme Centra i zapošljavanje dvoje dodatnih socijalnih radnika i njihova obuka u skladu sa standardima EU. Budući da se grad Bihać nalazi u samom epicentru balkanskih migracija te se suočava sa nedostatkom radne snage u području socijalnog rada,

kroz ovaj projekat omogućeno je kvalitetnije i efikasnije pružanje socijalnih usluga migrantima, ali i lokalnom stanovništvu. Prethodnih godina Slovačka je uputila više humanitarnih pošiljki namijenjenih migrantima, a posebno kada je to bilo prijeko potrebno, u vrijeme pandemije koronavirusa.

Humanitarne pošiljke ukupne vrijednosti preko 142.000 konvertibilnih maraka isporučene su prihvatnim centrima Ušivak i Lipa.

"Slovačka planira i dalje nastaviti i produbiti saradnju sa BiH u ovoj oblasti, te pružanjem stručne pomoći podržati BiH u približavanju legislativi EU u oblasti azila i migracija, kao i u mnogim drugim oblastima od zajedničkog interesa", dodao je ambasador Hlobeň.