BiH
0

Ambasador Schmidt posjetio općine pogođene poplavama

FENA
Joachim Schimdt
Joachim Schimdt
Ambasador Njemačke u BiH Joachim Schmidt posjetio je danas nekoliko općina istočne Bosne, koje su u decembru prošle godine pogođene poplavama.

Povod posjete bila je realizacija projekta pomoći za žrtve poplava za koji je njemačka vlada putem svoje ambasade u BiH osigurala oko 85.000 eura, a pomoć je namijenjena Goraždu, Novom Goraždu, Višegradu, Foča-Ustikolini i Foči.

U Goraždu ambasador Schmidt posjetio je jedan broj porodica čija je imovina stradala u poplavama izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je pomoć njemačke vlade stigla u prave ruke.

“Iako sam iznenađen veličinom posljedica poplava koje su i danas vidljive, jako sam sretan što smo uspjeli da veoma brzo osiguramo pomoć iz Berlina i da bez birokratskih prepreka, uz pomoć organizacije HELP koja nam je dala podršku, sve to provedemo na licu mjesta”, kazao je ambasador Schmidt.

“Njemačka je među prvima pomogla Goraždu kao i sama organizacija HELP koja je u prvim danima odmah reagovala. Drago nam je da se i ambasador uvjerio da je pomoć stigla u prave ruke i da se već u Goraždu adaptira 20 kuća”, kazao je načelnik Općine Muhamed Ramović.

Osim 20 porodica u Goraždu, građevinski materijal za rekonstrukciju domova stradalih u poplavama osiguran je i za 12 porodica u Novom Goraždu te tri u Foči. Također putem projekta ''Humanitarna pomoć za žrtve poplava u istočnoj Bosni'', koji implementira nevladina organizacija HELP, osiguran je i ogrjev za 105 porodica u Višegradu, Goraždu i Foča-Ustikolini, a pomoć ovim općinama dopremljena je i u vidu kreveta, peći, posuđa te prehrambenih i paketa za higijenu.