Nakon povratka iz Rusije
169

Ambasador Samardžija: Ikona je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

I. Č.
Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija predao je danas ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Ikona je, kako javlja Srna pozivajući se na informacije iz kabineta Milorada Dodika, pohranjena u sef u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Isto je potvrdio Samardžija u izjavi za BHT.

"Ikona se nalazi u kabinetu predsjedavajućeg. Oni znaju koja je dalja procedura. Najbolje je da se izvrše provjere onako kako je to traženo i sugerisano u noti ruske strane", rekao je Samardžija koji je jučer iz Rusije došao u BiH.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH su za Srnu rekli da su se obratili Ambasadi Ukrajine u BiH preko Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali da još nisu dobili nikakve povratne informacije i dokaze.

Kako smo jutros izvijestili, nakon što je ambasador Samardžija sinoć sletio na sarajevski aerodrom, njegov prtljag navodno nisu pregledali carinici ni policajci, zbog čega se postavlja pitanje kako je moguće da se u BiH unese tako vrijedan predmet bez prijave nadležnim organima.

U praksi, diplomatska pošta, odnosno sve ono što je važno i vrijedno, ide iz ambasade prema Ministarstvu vanjskih poslova. Ako je riječ o diplomatskoj pošti, onda je Samardžija bio u ulozi diplomatskog agenta.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije prije dva dana je proslijedilo Ambasadi BiH u toj zemlji ikonu koju je Dodik 14. decembra poklonio Lavrovu tokom susreta u Istočnom Sarajevu.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je iz Ukrajine stigla tvrdnja da je ikona njihova i da je ukradena. Rusko ministarstvo očekuje da će se u istragu o ovom slučaju uključiti Interpol, kako bi se utvrdilo porijeklo ikone.