Sve po zakonu
28

Ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov: Ništa sporno u nabavci dugih cijevi

SRNA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov izjavio je da ne vidi nikakav razlog za zabrinutost zbog toga što su pojedine agencije za sprovođenje zakona u BiH nabavile duge cijevi.

On je novinarima u Sarajevu rekao da je i sam visoki predstavnik Valentin Inzko rekao da je nabavka naoružanja bila po zakonu.

"Nabavka oružja je bila transparenta i nijedna od evropskih intitucija nije to dovodila u pitanje. Oni smatraju da je sve bilo u okviru zakona", istakao je Ivancov.

Prema njegovim riječima, o proporcionalnoj nabavci dugih cijevi trebaju da odlučuju lokalne vlasti, a ne stranci.

Predstavnik Rusije u Upravnom odboru Vijeća za provođenje mira (PIC) u BiH nije se saglasio sa stavom u komunikeu PIC-a da su "nesrazmjerne nabavke dugih cijevi koje su realizovale pojedine agencije za sprovođenje zakona izazvale zabrinutost".

Inzko je rekao da je kupovina naoružanja za MUP Republike Srpske bila legalna, transparentna i uz sve potrebne dozvole, ali da u kantonima u Federaciji BiH o tome nema podataka jer "svaki kupuje kako hoće".

"Ukoliko bi tu došlo do prekomjerne nabavke oružja, nama bi to smetalo", rekao je Inzko na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon dvodnevne sjednice političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora PIC-a.

Prema njegovim riječima, policija mora da se modernizuje jer bi kriminalci, u suprotnom, bili u prednosti.