Razvojni potencijali
7

Ambasador Rousson će francuskim investitorima poslati poruku da je Sarajevo povoljno za investiranje

FENA
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković primio je novoimenovanog ambasadora Francuske u BiH Guillaumea Roussona i člana Francuskog parlamenta zaduženog za ekonomsku diplomaciju za Balkan Alaina Richarda, koji su se interesirali za razvojne potencijale, kao i za tekuće infrastrukturne projekte u Kantonu, posebno u oblasti turizma.

Kako je istaknuto, Francuska je uključena u više projekata u BiH, a jedan od njih je Zimski olimpijski festival 2019. (EYOF) u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

"Jahorina i Bjelašnica će biti domaćini ovog najvećeg sportskog događaja u historiji BiH. Vlada KS je u ovoj godini investirala oko deset miliona eura za nabavku novog vertikalnog transporta na Bjelašnici, kao i sistema vještačkog zasnježivanja duž cijele staze, što će produžiti sezonu skijanja za nekoliko mjeseci", istakao je Konaković i dodao da će Strategija razvoja Kantona i studija razvoja Bjelašnice, koju priprema francuska firma Oreks, omogućiti nove planove za razvoj turizma na ovoj olimpijskoj planini.

Ambasador Rousson informirao je premijera da je izrada te studije u završnoj fazi, ali i da je firma Oreks zainteresirana za izradu vizije srednjoročnog i dugoročnog razvoja ovog područja.

Premijer Konaković je naglasio da je Kanton Sarajevo među top deset turističkih destinacija u svijetu, gdje se svake godine povećava broj dolazaka i noćenja turista za oko 20 posto.

"Jedan smo od 100 gradova u svijetu koji svake godine bilježi dolazak većeg broja turista nego što ima stanovnika. Razlozi su kulturno-historijsko nasljeđe i brojne znamenitosti kojima obiluje Sarajevo. Sve je veći interes za ljetni turizam, postali smo regionalni centar javnog dočeka Nove godine, a poznati smo i po filmskoj industriji", naveo je premijer.

Rekao je da je namjera investirati i u oblastima medicinskog i univerzitetskog turizma u Kantonu Sarajevo.

"Postoji interes nekoliko stranih investitora da otvore bolnice i medicinske ustanove na području Igmana i Bjelašnice zbog velikih koncentracija ozona. Univerzitet u Sarajevu je pokrenuo procese u kojima se traže partneri među velikim svjetskim univerzitetima koji bi svoje kurikulume i procese nastave otvorili i u Sarajevu, čime bismo privukli veliki broj stranih studenata, a interes je ogroman", rekao je između ostalog premijer Konaković.

Ovom prilikom razgovarano je i o mogućnostima unapređenja saradnje u drugim oblastima privrede, kao i transportne infrastrukture.

"Kanton Sarajevo je ubjedljivo najjači ekonomski region u BiH. Godišnje na jedinstveni račun trezora uplati milijardu KM više nego entitet Republika Srpska. Zadnjih pet godina se bilježi rast prihoda od indirektnih poreza od 100 miliona. Ovih dana radimo i izmjene budžeta zbog povećanih prihoda po osnovu poreza na dobit naših preduzeća i poreza po osnovu doprinosa broja uposlenih. Oko 10.000 je novouposlenih osoba u Kantonu Sarajevo u posljednje dvije godine. Uz turizam, drvno-metalska industrija i IT sektor bilježe najbrži rast i najveći broj uposlenih", naglasio je Konaković.

Ambasador Rousson je kazao da mu je zadovoljstvo jer može poslati poruku francuskim investitorima da Kanton Sarajevo nudi uvjete za povoljno investiranje te je dodao da Ambasada stoji na raspolaganju za sve eventualne kontakte i saradnju.