{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Radžab: Priča suniti i šiiti uopće ne stoji, svi smo braća

F
4.6.2014. u 12:09
87
15
Ambasador Radžab: Priča suniti i šiiti uopće ne stoji, svi smo braća
87
Ambasador Radžab: Priča suniti i šiiti uopće ne stoji, svi smo braća
Seyed Hossein Rajabi (Foto: Klix.ba)
Danas su razlike među nama isključivo u korist onih koji niti vjeruju u šiitski mesheb niti sunitski, oni žele da ne bude ni ovo ni ono, smatraju da je put ubacivanje razdora među nama. Mi smo svi muslimani i svi slijedimo Kur'an i monoteizam i treba da služimo Kur'anu i monoteizmu - kazao je iranski ambasador u BiH Hosein Radžab prenoseći poruku imama Homeinija.
Kulturni centar Ambasade Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini sinoć je u UNITIC-u prigodnim programom pod nazivom "Zagovornik jedinstva i umjerenosti" obilježio 25.godišnjicu preseljenja na ahiret imama Homeinija, a prisutne je pozdravio prof. dr. Mohammad Reza Aram, savjetnik za kulturu iranske ambasade u BiH.

Ambasador Radžabi je na početku predavanja izrazio solidarnost naroda i vlade Irana s narodom i vlastima BiH, a posebno s ugroženim stanovništvom zbog poplava koje su zadesile BiH.

Podsjetio je na imama Homeinija, čovjeka koji je, kako je kazao, tokom 89 godina života u govoru i praksi uvijek naglašavao princip međumezhepskog i jedinstva religija te umjerenosti u misli i praksi.

U nastavku predavanja kratko se osvrnuo na glavne karakteristike učenja imama Homeinija a to su duhovnost, racionalnost i pravda.

Govoreći o karakteristikama racionalnosti, Radžabi je kazao da teokracija, kao jedan od jasnih manifesta racionalnosti imamove i njegove vitalizirajuće škole demokratija, te da je on kod naroda izgradio uvjerenje da su oni vlasnici svoje zemlje, a da su rukovodioci ti koji služe narodu.

"Mi i muslimani ehli suneta smo jedno, muslimani i braća smo. Ako neke osobe kažu nešto što bi dovelo do razdora među nama muslimanima, znajte da su oni ili neznalice ili da žele ubaciti nesuglasice među muslimane. Priča suniti i šiiti uopće ne stoji. Svi smo međusobno braća, svi želimo služiti islamu i biti za islam", rekao je ambasador Radžabi citirajući poruku imama Homeinija.

Uime reisu-l-uleme Huseina Kavazovića prisutne je pozdravio njegov zamjenik Husein ef. Smajić koji je podržao obilježavanje 25.godišnjice smrti imama Homeinija i kazao da svaki musliman treba da ima svog autoriteta, imama, u koga će se ugledati i tako će biti prepoznat i na budućem svijetu, a „najviše ćemo biti prepoznati po slijeđenju Muhammeda a.s."

"Imam Homeini je živio poput Poslanika i ashaba, morao je iseliti iz svoje zemlje, borio se za pravdu i jednakost", kazao je Smajić i prisjetio se povratka iz egzila imama Homeinija, kada se vratio u Iran.

Kazao je da su muslimani u BiH taj povratak Homeinija u Iran i sav događaj stvaranja Islamske Republike Iran, smatrali kao prvu pobjedu islama u savremenom svijetu, te da su mnogi bh.muslimani u vrijeme komunizma bili proganjani i šikanirani zbog podrške i držanja slike imama Homeinija u svojim kućama.

"Ponosni smo na Irance i na to da imamo velike ljude od iluma, da pripadamo jednom ummetu", kazao je Smajić.

Prisutnima se obratio i dr. Mubine Moker o temi “Trend u gnostičkoj poeziji imama Homeinija r.a.”.

Uz program obilježavanja godišnjice pod nazivom “Zagovornik jedinstva i umjerenosti” u prostorijama UNITIC-a j postavljena i izložba slika iz perioda imamove borbe, izložba njegovih knjiga, te djela o njegovom životu, na bosanskom, arapskom i engleskom jeziku uz predstavljanje CD-ova o životu i djelu imama Homeinija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: