BiH
0

Ambasador NR Kine posjetio Ministarstvo odbrane BiH

FENA
Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Liu Wenxin boravio je u posjeti Ministarstvu odbrane BiH. Ispred Ministarstva ambasadora je primio Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Tokom susreta razmjenjena su mišljenja vezano za unaprjeđenje bilateralne i vojne saradnje između dva ministarstva odbrane. Iskazano je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i istaknuta potreba nastavka uspostavljenih oblika saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje.

Bosna i Hercegovina sa NR Kinom ima potpisan Memorandum o razumjevanju i saradnji u oblasti odbrane koji predstavlja osnov za razvijanje prijateljskih odnosa i dalje saradnje. Pored toga, u 2005. godini Ministarstvo odbrane BiH sa NR Kinom je potpisalo Protokol o osiguranju vojne donacije i pružanju pomoći NR Kine Bosni i Hercegovini. Na osnovu toga, pripadnici OS BiH učestvuju na obuci i edukaciji u Kini, koja ima za cilj unapređenje međunarodnih odnosa i saradnje, posebno u oblasti odbrane.

Ministar Cikotić je upoznao gosta sa dosadašnjim rezultatima u reformi odbrane i daljim aktivnostima BiH na putu ka evroatlantskim integracijama. Ministar se ambasadoru Kine zahvalio na posjeti, a posebno u pružanju pomoći pripadnicima OS Bosne i Hercegovine u periodu reforme sistema odbrane.

Ambasador Wenxin se na kraju razgovora zahvalio Ministru na prijemu i pozvao pripadnike odbrambenih struktura BiH da posjete Oružane snage Kine, saopćeno je iz Ured za odnose s javnošću MO BiH.