{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Njemačke: Donijeti paket povjerenja u BiH

F
1.3.2007. u 12:07
0
0
Ambasador Njemačke: Donijeti paket povjerenja u BiH
0
Ambasador Njemačke: Donijeti paket povjerenja u BiH
Igor Radočić
Ambasador Savezne Republike Njemačke u BiH Michael Georg Schmunk najavio je danas u Banjoj Luci da bi narednih dana trebalo da se održi sastanak domaćih i međunarodnih zvaničnika kako bi se napravio jedan dokument koji bi trebalo da bude tzv. paket povjerenja u BiH.
Pojasnio je da bi se taj projekt trebao realizirati na način da svi bh. političari daju svoje sugestije, o povjerenju u BiH koje je neophodno kako za uspješno provodili reformski procesi, za razvoj ekonomije, budućnosti, posebno mladih ove zemlje i ukupno perspektive BiH za priključenje Evropskoj uniji.

"Taj paket povjerenja služio bi kao obrazac da se odbaci nepovjerenje na ovim prostorima, jer ono utiče da reforme ne idu dalje", kazao je njemački ambasador nakon razgovora sa predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem.

Kako je naglasio, uloga međunarodnih zvaničnika u tom projektu bi trebalo da bude u skromnijem kapacitetu, odnosno domaće snage imale bi prioritetnu ulogu.

Naglasio je da mjesto BiH nije na kraju balkanskih događanja, te da ima podršku Njemačke i drugih evropskih zemalja kako bi krenula naprijed.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da je sa ambasadorom Schmunkom razgovarao o potrebi inicijative domaćih vlasti u reformskim procesima, te saradnji naše zemlje sa OHR-om i drugim međunarodnih institucijama.

"Njemačka igra veoma važnu ulogu u EU i kao predsjedavajuća, ali i kao veoma važan faktor u mnogim međunarodnim asocijacijama. Veoma cijenimo angažman Njemačke i njene diplomatije i u događajima u BiH", kazao je Radojičić na pres-konferenciji.

Ambasador Njemačke je istaknuo da je Vijeće za implementaciju odlučilo da se bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH upotrebljavaju samo u iznimnim situacijama, a da više na reformskim procesima i drugim dešavanjima treba da rade domaći političari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: