Poruka SAD-a
72

Ambasador Nelson na bosanskom jeziku: Historija Foče ne smije biti zaboravljena, neka Aladža donese smiraj

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Eric Nelson obratio se danas na bosanskom jeziku vjernicima, građanima i zvanicama tokom svečanog otvorenja Aladža džamije.

"Drago mi je što se danas okupilo puno ljudi. Svi su došli svjedočiti povratku svoje Aladže. Ponosan sam što se nakon našeg inicijalnog djelovanja pridružili Republika Turska kako bi se dovršila obnova ovog simbola raznolikosti i tolerancije. Kada pomaže u obnovi spomenika kulture, Amerika pokazuje koliko poštuje druge kulture. Oni osiguravaju kontinuitet iz prošlosti i čuvaju kulturno naslijeđe za buduće generacije", rekao je Nelson.

On je dodao kako spomenici kulture traju kao spomenici ljudskih dostignuća, a Aladža treba da bude spomenik otpornosti i pomirenja.

"Historija Foče nikada ne smije biti zaboravljena. Nadamo se da će obnova Aladže donijeti smiraj ljudima. Historija BiH je historija raznolikosti. Danas slavimo otvorenje Aladža džamije - hajde da svaki dan slavimo raznolikost ove prelijepe zemlje", zaključio je Nelson.