BiH
0

Ambasador Moon posjetio Opštinu Srebrenica

FENA
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Ambasador Patrick Moon (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Američki ambasador u BiH Patrick Moon boravio je danas u radnoj posjeti Srebrenici gdje je sa rukovodstvom ove opštine razgovarao o predstojećim obilježavanjima stradanja Bošnjaka i Srba s tog područja, ali i o ekonomskom oporavku Srebrenice.

Komemoraciija 11. jula će i ove godine biti zahtjevan događaj, rekao je zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković, dok će centralno obilježavanje stradanja Srba iz Srednjeg Podrinja biti 12. jula u Bratuncu.

"Pokušat ćemo da uspostavimo okrugle stolove na kojima bi bili predstavnici i jednog i drugog naroda i predstavnici porodica poginulih i jednog i drugog naroda da bi kroz komemorativnu sjednicu pružili mogućnost dijaloga“, rekao je Radomir Pavlović, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Američki ambasador informiran je o zaustavljenim radovima na izgradnji Banje Guber u Srebrenici, ali i o nedavnom otpuštanju pet radnika sarajevske telekomunikacijske firme "Air Aba“ s ispostavom u Srebrenici.

"Ono što je i nas razočaralo je to ignorisanje lokalne zajednice da nam niko nije ni rekao da će je zatvoriti. Mi smo izrazili naše nezadovoljstvo američkom ambasadoru, izjavio je Duraković.

"Oni su ovdje došli s namjerom da mladim ljudima iz ove zajednice omoguće radna mjesta. Ja ne znam koji su razlozi njihovog zatvaranja, nemam nikakvog uvida u situaciju, no opet želim reći da radimo sa svima kako bismo promovisali što više radnih mjesta“, naglasio je ambasador Moon.

Na današnjem sastanku američki ambasador je najavio da će Vlada SAD-a nastaviti da pruža finansijsku podršku za ekonomski razvoj opštine Srebrenica.