Za Klix.ba iz Australije
38

Ambasador Mirza Hajrić: Ovo je strašno, vraćaju nam se scene iz Višegrada i Srebrenice

Piše: A. D.
Mirza Hajrić
Mirza Hajrić
Ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić kazao je za Klix.ba da za sada nema informacija o tome da li među desetinama žrtava u stravičnim napadima na džamije u nekoliko novozelandskih gradova ima državljana BiH.

"Na Novom Zelandu ukupno ima oko 2.000 naših državljana. Niko od naših građana, starih džematlija, nije upoznat da su naši ljudi bili u tim džamijama. Svakako, ovo su prve informacije koje stalno provjeravamo", rekao nam je ambasador Hajrić.

On je kazao kako je zastrašujuće to što je jedan od napadača Brenton Tarrant (28), koji je izvršio napad na džamiju Al Noor u gradu Christchurch, bio inspirisan četničkim pjesmama i srbijanskim nacionalizmom.

U napadu na vjernike u dvije džamije na Novom Zelandu ubijeno najmanje 40 osoba

Australski terorista do dolaska pred džamiju slušao četničku pjesmu "Karadžiću, vodi Srbe svoje

Masovni ubica ranije najavio da će napasti džamije i poručio da je inspirisan Breivikom

"To je nepobitna činjenica. To nas posebno, državljane BiH u Australiji i na Novom Zelandu, šokira i vraćaju nam se ove posljednje scene iz Višegrada, a svakako i scene genocida u Srebrenici. Treba reći da je ovaj napadač, koji je slušao četničku pjesmu pred napad, bio australski državljanin i bio je poznat kao bijeli ekstremista. Na puškama je imao antimuslimanske i antiimigracione poruke", rekao nam je ambasador Hajrić.

On je napomenuo da je Novi Zeland veoma miroljubiva zemlja u kojoj živi više od 200 nacija i u kojoj se govori više od 160 jezika.

"Možda je i to jedan od razloga za napadače da dođu i počine strašne masakre u ovoj zemlji", rekao je Hajrić za Klix.ba.