BiH
0

Ambasador Malezije posjetio vanjskotrgovinsku komoru BiH

FENA
Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović jučer je primio novoimenovanog ambasadora Malezije u Bosni i Hercegovini Zulkiflija Adnana.

S obzirom na to da je ovo prvi zvanični posjet novog ambasadora Komori, dopredsjednik Hadžiahmetović je gosta upoznao o strukturi i aktivnostima Komore, okvirima u kojima djeluje i o dosadašnjoj suradnji, naglasivši spremnost Komore da sudjeluje u svim aktivnostima od značaja za poslovnu zajednicu BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje VTKBiH.

Spomenuo je da se Komora aktivno uključila tokom svih dosad održanih poslovnih misija prema Maleziji.

Novoimenovani ambasador Zulkifli je izrazio želju da se zajedničkom inicijativom uklone određene prepreke koje koče razvoj bolje poslovne suradnje između Malezije i Bosne i Hercegovine.

Kao jednu od najvećih prepreka, istaknuo je cijenu transporta robe, te je u tom smislu dogovoreno da će se u narednom periodu aktivnosti usmjeriti ka povezivanju špeditera radi postizanja smanjenja cijene transporta, što je i nama zanimljivo, s obzirom na to da većinu malezijskih proizvoda kupujemo preko trećih zemalja, uglavnom preko Hamburga i Budimpešte.

Uzimajući u obzir različitosti klime i geografskog položaja dviju zemalja, tema razgovora bile su i mogućnosti uspostave suradnje u domeni izvoza i uvoza prehrambenih proizvoda.

Bosanskohercegovačku stranu zanima prije svega plasiranje na malezijskom tržištu proizvoda koji imaju halal certifikat, dok malezijska strana BiH može ponuditi margarine i ulja biljnog porijekla.

Zajednički je konstatirano da je suradnja uspješno pokrenuta i da treba i dalje raditi na stvaranju novih mogućnosti uvezivanja poslovnih zajednica.