BiH
0

Ambasador Kourkoulas: Vrata Evrope otvorena za BiH

FENA
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Dimitris Kourkoulas poručio je danas u Banjoj Luci da su vrata Evropske unije širom otvorena za BiH i zemlje koje je okružuju.

Konkretan dokaz za to jeste i činjenica da 1.januara Bugarska i Rumunija postaju punopravne članice Evropske unije.

Ambasador Kourkoulas je na pres-konferenciji nakon prve posjete Banjoj Luci i razgovora s predstavnicima vlasti RS-a, kazao da pregovori BiH o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU teku na zadovoljavajući način, ali i dodao da predstoje ključne reforme koje se moraju ispuniti na tom putu.

Naglasio je da paralelno s ovim pregovorima, 30.novembra počinju i pregovori s BiH o olakšavanju viznog režima.

"Zbog tog je vrijeme od vitalnog značaja za cijeli proces i ne smijemo da ga gubimo", ukazao je šef Delegacije EK-a u BiH uz napomenu da će BiH osjetiti napredak i beneficije kako pregovori budu napredovali.

Kada je u pitanju reforma policije u BiH, kao uvjet za potpisivanje Sporazuma o pregovorima, ambasador Kourkoulas je napomenuo da je EU više puta istakla potrebu poštivanja tri osnovna evropska principa u toj reformi, a da će se sačekati kako bi se vidio ishod rada u Direkciji za reformu policije.

"Također, ne želimo samo izvještaj, već i aktivnosti", kazao je ambasador Kourkoulas napominjući da je optimist i da vjeruje da će se domaći političari dogovoriti o budućoj strukturi policijskih snaga.

Naglasio je da EK želi policijske snage koje su efikasne i spremne da se suoče s orgniziranim kriminalom, te koje su u stanju da sarađuju s policijskim snagama zemalja članica EU.