BiH
44

Ambasador Koc izrazio spremnost Turske da finansira brzu cestu Sarajevo - Beograd

FENA
Koc i Jusko (Foto: FENA)
Koc i Jusko (Foto: FENA)
Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Turske u BiH Halduna Koca.

Turski ambasador upoznao je ministra Jusku o posljednjim dešavanjima i terorističkim napadom na ruskog ambasadora u Ankari, ocjenjujući da je to bio pokušaj da se naruše dobri i prijateljski odnosi između Turske i Rusije.

Ministar Jusko je osudio posljednje terorističke napade u Turskoj, ali i Njemačkoj, te podsjetio da je lično obišao mjesto ljetošnjeg terorističkog napada na Aerodrom Ataturk u Istanbulu i odao počast žrtvama, dan nakon što se taj teroristički akt dogodio.

Ambasador Koc je u daljnjem razgovoru izrazio zainteresiranost turskih investitora za ulaganje u BiH i izgradnju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji. Ministar Jusko je upoznao svog sagovornika da je već imao sastanke sa potencijalnim turskim investitorima.

Također, ministar Jusko je upoznao ambasadora Koca da je već uputio pismo resornim entitetskim ministarstvima i entitetskim javnim preduzećima zaduženim za gradnju autocesta u kojem ih je obavijestio o svojim dosadašnjim aktivnostima i razgovorima sa potencijalnim investitorima i potrebi da oni sada preduzmu konkretne korake kada su u pitanju direktni kontakti sa potencijalnim investitorima i raspisivanje međunarodnih tendera, što je isključivo u njihovoj nadležnosti.

Ambasador Koc se interesirao i za projekat izgradnje brze ceste od Sarajeva do Beograda izrazivši spremnost Turske za finansiranje, što je izvorno ideja turskog ministra ekonomije Nihata Zeybekcija, koji je nedavno o tome razgovarao s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i srbijanskim ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem.

Ambasador je ponovno potcrtao zainteresiranost Turske da finansira jedan takav infrastrukturni projekat, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.