Velika pomoć
22

Ambasador Katara: Evakuacije državljana BiH iz Gaze je dio naših napora i bliske saradnje s bratskim zemljama

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Ambasador Države Katar u BiH. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah rekao je povodom dolaska državljana BiH i njihovih srodnika iz Gaze u Sarajevo da je evakuacija stranih državljana dio humanitarnih napora Katara i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama.
Ovo je saopćeno iz Ambasade Države Katar u BiH nakon što je ova zemlja pomogla logistički da se državljani BiH i njihovi srodnici prebace do Sarajeva.

"U tom smislu, vlasti Države Katar učinile su značajne diplomatske napore kako bi došlo do evakuacije građana Bosne i Hercegovine i njihovih srodnika čiji životi su bili ugroženi na okupiranoj palestinskoj teritoriji. Čast nam je da smo imali priliku učestvovati u ovoj humanoj misiji te najprije osigurati smještaj evakuiranih osoba u Egiptu, a potom i njihovo putovanje prema Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ovdje naći svoj mir i sigurnost do stjecanja uvjeta za njihov siguran povratak u Gazu u narednom periodu", saopćeno je.

Država Katar od početka tragičnih događaja 7. oktobra 2023. vrši snažne diplomatske napore s ciljem deeskalacije, otvaranja humanitarnih koridora i sprečavanja prisilnog raseljavanja stanovništva Pojasa Gaze.

Ministarstvo vanjskih poslova Države Katar u brojnim prilikama je upozoravalo da će ovakva razina eskalacije dovesti do velikog broja stradalih osoba i nezapamćenog razaranja.

Podsjećamo na izjavu Emira Države Katar Tamima bin Hamada Al-Thanija, koji je 24. oktobra 2023. godine upozorio da ovaj rat "prelazi sve granice", da ugrožava sigurnost regije, te da je dijalog jedino rješenje za okončanje ove krize.