Slavlje u Sarajevu
33

Ambasador Ji Ping na svečanosti povodom 70. godišnjice osnivanja NR Kine: Nema hljeba bez motike

M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U povodu obilježavanja 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine u sarajevskom hotelu Holiday večeras je upriličena svečana proslava i to u organizaciji Ambasade NR Kine u BiH i ambasadora Ji Pinga.

Za vrijeme svečanog prijema zvanica, zanimljivo je da je kineski ambasador Ji Ping zajedno sa svojim obezbjeđenjem izašao ispred hotela Holiday kako bi dočekao člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika te predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović s kojima je, što je začudilo mnoge, automobilom stigao i Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH.

Također, večerašnjem prijemu prisustvovao je i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji je zajedno s Ji Pingom i Miloradom Dodikom rezao tortu napravljenu specijalno za ovu priliku.

Kako i dolikuje, najprije se brojnim zvanicama obratio kineski ambasador koji se zahvalio na dolasku na večerašnji prijem, a prije nego je počeo s govorom zamolio je sve prisutne da pogledaju kratki spot o svakodnevnici, kako ih je nazvao, običnih Kineza.

On je kazao kako spot pokazuje da "gdje ima volje, ima i načina", i kazao je da to važi za običnog čovjeka, političku partiju, pa i zemlju.

"U proteklih 70 godina, Komunistička partija Kine je veličanstvenu revitalizaciju kineskog naroda uzimala kao sopstvenu odgovornost. Nekadašnja ekonomski i kulturno nerazvijena Kina se značajno preobrazila, zahvaljujući konstantnom trudi i naporima više generacija ljudi. U današnjoj Kini, ukupna ekonomija se povećala sa nekadašnjih 30 milijardi američkih dolara do prošlogodišnjih 13,6 triliona američkih dolara, što je rast za više od 450 puta", kazao je ambasador Ji Ping.

On dodaje kako se u Kini produžio i životni vijek i to "sa 35 na 77 godina". Kaže kako je Kina danas druga svjetska ekonomija, dok je kineski doprinos rastu svjetske ekonomije kroz niz godina dosegao 30 posto.

"Kina se dosta promijenila, ali izvorna težnja Kineza nikad se neće promijeniti. Kina je doživjela dugogodišnji rat i svjesna je dragocjenosti mira, zato se zalažemo za miroljubivi razvoj. 'Neodgovarajuće cipele' su nas jako žuljale, pa smo zato odabrali socijalistički put na osnovu domaćih uslova. Smatramo svijet zajednicom koju svi dijele, zato smo postavili koncept izgradnje zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva", istakao je on.

Ji Ping je rekao kako u proteklih nekoliko godina stalno slušamo o dobrim odnosima Kine i BiH, a kaže kako je najvidljiviji primjer toga sve više i više kineskih lica na ulicama BiH.

"U prvoj polovini ove godine, više od 45.000 kineskih turista je posjetilo BiH, bilježeći rast od oko 99 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kina je zauzela treće mjesto po dolasku stranih turista u BiH. Praktična saradnja između naše dvije zemlje je stupila na još viši nivo. Prva termoelektrana koju je izgradila kineska kompanija je predana na upotrebu, položen je kamen temeljac za prvu bolnicu, a uskoro će početi radovi na izgradnji prve ceste. Kulturna razmjena između naše dvije zemlje je postigla zadovoljavajuće rezultate. Izučavanje kineskog jezika je sve popularnije. Više kineskih delegacija je došlo u posjetu BiH tako da bh. građani imaju priliku uživati u kineskoj muzici, pjesmama, plesu, slikanju i filmovima u svom gradu", rekao je ovom prilikom kineski ambasador.

Ji Ping je zaključio govor izrekom da "nema hljeba bez motike" te je naveo kako do uspjeha u saradnji između Kine i BiH nije bilo lako doći i da su ovi uspjesi rezultat zajedničkih napora svih strana.