BiH
0

Ambasador Japana u posjeti Jajcu

FENA
U službenoj posjeti Jajcu danas je boravio Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Futao Motai.

Goste su primili načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jajce Ljubko Lovrić, sa saradnicima, saopćeno je iz Općine Jajce.

Na području općina Jajce, Jezero i Šipovo Vlada Japana kroz aktivnosti Japanske međunarodne organizacije za saradnju JICA implementira projekte razvoja ekoturizma, pa su tako i projektne lokacije na tim područjima bile cilj današnje posjete ambasadora Matoia.

Nakon radnog sastanka sa načelnikom, japanska delegacija je posjetila Tvrđavu u Jajcu gdje će, u okviru projekta koji podržava Vlada te zemlje, biti vršena arheološka iskopavanja.

"Ovo je dobro mjesto za posjetu turista i cijenimo da će radovi na arheološkom iskopavanju biti vrijedni truda", naglasio je Motai, pohvaljujući aktivnosti koje Općina Jajce provodi na uređenju grada u svjetlu kandidature za upis na Listu UNESCO baštine.

Motai je ocijenio da je Jajce vrlo dobro pripremljeno za posjetu stručnjaka UNESCO-a, ali je posebno sretan što i predstavnici Japanskog projektnog tima daju značajan doprinos tim pripremnim radovima.

Naglasio je i punu podršku projektu nominacije Jajca za upis na Listu UNESCO baštine.

Načelnik Hrnjić Je zahvalio Vladi Japana na uloženim naporima za podršku u razvoju ekoturizma na ovom području.

Posebna zahvalnost upućena je za projekt nabavke opreme namijenjene ovdašnjem komunalnom preduzeću koja će uveliko pomoći u čišćenju i održavanju Plivskih jezera, kao mjesta razvoja ekoturizma.

Razgovorima u Jajcu prisustvovao je i vođa projekta JICE u BiH Kanao Itoh.