Intervju
19

Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto: Političari trebaju raditi na ekonomskom poboljšanju

I. Č.
Hideyuki Sakamoto, ambasador Japana u Bosni i Hercegovini, poručio je u razgovoru za Klix.ba kako političari treba da rade na ekonomskom poboljšanju, a ne na novim krizama.

"Moram reći da, uprkos nekim pozitivnim elementima i potencijalu ekonomskog razvoja u ovoj zemlji, etnički podijeljena politička situacija nažalost negativno utječe na mnoge segmente. Iskreno se nadamo da će BiH gledati naprijed i pronaći mudar i hrabar način da izađe iz ove situacije i konstruktivno radi na zajedničkoj budućnosti", kazao je ambasador Sakamoto.

Balkan kao sljedeće odredište japanskih kompanija

Ambasador Sakamoto se nada da će nedavno formiranje Vijeća ministara BiH biti pozitivan iskorak u suočavanju s izazovima, naročito kada je riječ o političkim i ekonomskim reformama u korist građana Bosne i Hercegovine.

"Mnoge japanske kompanije su, poput evropskih, preselile svoje tvornice u istočnoevropske države. Mislimo da će Zapadni Balkan biti sljedeće odredište za te industrije ili njihove dijelove. Generalno se pažnja u regiji povećava", otkrio je Sakamoto.

Zbog toga je, prema njegovim riječima, za budući uspjeh Bosne i Hercegovine vrlo važno poboljšati investicijsku klimu i stvoriti komparativne prednosti u regiji.

"Takva privatna ulaganja u proizvodnju ili preradu vrlo su vrijedna, jer stvaraju lokalna radna mjesta, pružaju obuku i jačaju ekonomski temelj zemlje izvozom. Nadamo se da će Vlada BiH uložiti napore kako bi stvorila poslovni okvir pogodan za promociju stranih investicija", rekao je Sakamoto.

Ambasador Sakamoto je poentirao da su politička stabilnost i integrirana, funkcionalna vlada najvažniji uvjeti za strane investitore.

"Političari bi se trebali koncentrirati na ekonomsko poboljšanje, umjesto na stvaranje nove krize jedne za drugom", istakao je Sakamoto.

Kada je riječ o međudržavnoj saradnji, Sakamoto smatra da još uvijek postoji prostor za jačanje saradnje kroz korištenje japanskih zvaničnih zajmova za socijalni i ekonomski razvoj BiH.

Podrška Japana Bosni i Hercegovini

Japan od 1996. godine ima dobre odnose s Bosnom i Hercegovinom, što je zapravo nastavak dobrih odnosa sa SFR Jugoslavijom.

"Japan od uspostavljanja naših diplomatskih odnosa pruža podršku obnovi zemlje na mnogim poljima, u oba entiteta. Nedavno smo se fokusirali na socijalne sektore, uključujući rehabilitaciju u školama, medicinsku njegu i deminiranje, od čega će ljudi imati direktne koristi", naveo je ambasador Sakamoto.

Navodi kako su započeli i novi projekti tehničke pomoći, poput poboljšanja javnog prijevoza u Sarajevu.

"Privatna japanska kompanija preciznih metalnih dijelova odnedavno djeluje u BiH sa 150 lokalnih radnika, a japanske i bh. kompanije započinju saradnju u IT sektoru. Povećavaju se i japanski turisti. Naša ekonomska saradnja općenito raste i smatram da je to dobar signal za buduće odnose dviju zemalja", rekao je Sakamoto.

Ljudski resursi najvažniji

Sakamoto objašnjava da su ljudski resursi najvažnija osnova svake države i da svaka vlada mora raditi funkcionalno i ulagati napore kako bi mladima pružila bolje obrazovanje i vještine.

"U slučaju Bosne i Hercegovine, važno je da djeca i mladi imaju perspektivu u budućnosti zemlje", istakao je on.

Ambasador Sakamoto je podsjetio kako japanska vlada nudi stipendije bh. studentima za studiranje na japanskim univerzitetima.

"Do sada je blizu 50 studenata dobilo ovu stipendiju, a nekoliko Bosanaca i Hercegovaca trenutno studira u Japanu. Ove godine najmanje tri studenta počet će studirati u Japanu", kazao je Sakamoto.

Prema njegovim riječima, Japan mladima u BiH nudi još jednu priliku da učestvuju u japanskoj "Inicijativi za saradnju Zapadnog Balkana", da posjete Japan zajedno s mladima iz drugih zemalja Zapadnog Balkana.

"Svake godine se u program uključe tri mlade osobe iz BiH", zaključio je ambasador Hideyuki Sakamoto.