Godišnjica katastrofe
0

Ambasador Japana: Građani BiH su naši pravi prijatelji

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Povodom obilježavanja godišnjice katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Japanu koji su odnijeli nekoliko desetaka hiljada života, a gdje je pritom prijetila i nuklerna katastrofa, Mirsad Kebo, potpredsjednik Federacije BiH, danas je posjetio ambasadu Japana u BiH, gdje je zajedno sa ambasadorom položio cvijeće i odao počast žrtvama.

Kebo je prije svega istakao da je ovo prilika da se japanskom narodu iskaže poštovanje, kao i saučešće porodicama poginulih, ali istovremeno i divljenje zbog toga što su disciplinovano i odgovorno uklonili sve posljedice katastrofe koja ih je zadesila.

"Danas sam došao na ovo mjesto gdje su Sarajlije prošle godine, nakon zemljotresa, dolazile i ostavljale cvijeće izražavajući saosjećanje sa narodom Japana. Nažalost, tragedije su te koje spajaju i trebali bismo iz toga izvući neku poruku. Spadam među one građane BiH koji predstavniku Japana žele izraziti ono što vidimo, osjećamo i ono što nenametljivo raduje BiH, a to je obnova koju Japan radi izuzetno disciplinovano i odgovorno ", naglasio je Kebo.

Hideo Yamazaki, ambasador Japana u BiH, se zahvalio bosanskom narodu na pomoći koju su im pružili prošle godine.

"Japanci uistinu vjeruju da su Bosanci pravi prijatelji njihove zemlje. To je prava potvrda one rečenice da se pravi prijatelji poznaju u nesreći. Japan se zaista brzo oporavlja, a to je zbog iskustva koje smo imali tokom Drugog svjetskog rata. Mogu još reći da će Vlada Japana nastaviti pomagati BiH", zaključio je Yamazaki.