{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Japana: BiH ne smije stati, potrebno je uhvatiti korak sa zemljama regiona

F
25.2.2018. u 09:48
54
50
Ambasador Japana: BiH ne smije stati, potrebno je uhvatiti korak sa zemljama regiona
54
Ambasador Japana: BiH ne smije stati, potrebno je uhvatiti korak sa zemljama regiona
Kazuya Ogawa (Foto: FENA)
Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa smatra da je Bosna i Hercegovina dobro krenula ka razvoju i putu ka evropskim integracijama, te da će uprkos različitim strukturama koje osporavaju taj put, uslijediti uspješan period napretka.
Ambasadoru Ogawi ističe mandat u BiH, te je u oproštajnom intervjuu za Fenu rezimirao rezultate saradnje BiH i Japana.

Podsjetio je da Japan ulaže u BiH i jedan je od najvećih donatora na bilateralnom nivou. Unutar različitih okvira pomoći, opšta grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture, sporta, japanska pomoć BiH je dosegla više od milijardu eura u posljednjih 20 godina. Time su pokriveni vitalni sektori kao što je primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoliša, infrastrukture.

"Iako je bilateralna saradnja BiH i Japana dobra, saradnja sa FIPA-om će omogućiti da ona bude bolja i u zadovoljavajućem kapacitetu. Japan će nastaviti pomagati BiH s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u svim ključnim sektorima", kazao je ambasador Ogawa.

Kaže da je održao je puno predavanja u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, te primijetio da BiH ima najveći kapital u mladoj populaciji i da su mladi vrlo briljantni.

"Stoga BiH ne smije stati, ne smije stagnirati. Potrebno je da uhvati korak sa državama regiona, a mladi trebaju da se školuju, trebaju biti involvirani u javni sektor i da se bore protiv nepotizma i korupcije", istakao je on.

Prioritetnim smatra rješavanje problema zagađenja zraka, "a Japan stoji na raspolaganju u pružanju pomoći u tom segmentu".

"Ulaganje u bolju saradnju s državama regiona je ključ uspjeha", naglasio je ambasador Ogawa kojemu u martu ističe mandat u BiH.

On smatra da Bosna i Hercegovina ima velike potencijale i u turizmu.

"BiH je prelijepa država i ja sam zahvalan što sam imao priliku da obiđem BiH i vidim njenu ljepotu. Jedva čekam da počne s radom Trebevićka žičara, a japanski turisti jedva čekaju da posjete BiH", rekao je, te kazao da i građani BiH također putuju u Japan, a vizu i nije teško dobiti.

Iako, kaže on, zavisi od povoda posjete, zainteresiranim građanima BiH nije teško dobiti vizu ukoliko požele da putuju u Japan.

"Žao mi je što napuštam BiH, uživao sam u svakom danu koji sam proveo u Sarajevu, te putujući po BiH. Ali ću, ukoliko mu poslovi dozvole, opet posjećivati ovu prelijepu državu", kazao je u oproštajnom intervjuu odlazeći Ambasador Japana u BiH Kazuya Ogawa.

Ogawa će funkciju ambasadora preuzeti u Alžiru, a dužnost ambasadora Japana u BiH će sredinom marta preuzeti Hideyuki Sakamoto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: