BiH
1

Ambasador Ivan Del Vechio: Nije definitivno odlučeno o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na granici BiH

Piše: S. H.
Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ivan Del Vechio, ambasador Hrvatske u BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio u razgovoru za Klix.ba komentariše trenutne odnose između naše dvije zemlje, planove za unapređenje saradnje, izgradnju Pelješkog mosta, zatim odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH i Hrvatske te evropsku perspektivu BiH.

"Odnosi BiH i Hrvatske izuzetno su se dinamizirali u posljednjih godinu dana. Između naše dvije države postoji katalog otvorenih pitanja, ali je dobra stvar što otvorena pitanja ne narušavaju odnose BiH i Hrvatske, a posebno ne između građana. Za neka pitanja potrebno je više vremena, a određena pitanja možemo brže riješiti", istakao je na početku razgovora ambasador Del Vechio.

Uskoro se planira i prva zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH, a u prethodnom periodu održano je nekoliko sastanaka na svim nivoima vlasti između ove dvije zemlje. Del Vechio ističe kako su svi ti sastanci čelnih ljudi uvertira za unapređenje međusobne saradnje.

Del Vechio ističe da je vidljiv napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU) kroz reforme iz ekonomske agende, postizanje dogovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te u konačnici predaja aplikacije za članstvo u EU.

"Sve dosadašnje reforme još uvijek su samo na papiru, međutim sve to je u domeni legislative, a narod nažalost još ne osjeća promjene. Ipak, optimističan sam da će u narednih godinu dana ili malo više sve to profunkcionirati i da će pozitivan efekat reformi osjetiti i građani. Postoje brojni planovi i zajednički regionalni projekti u kojima učestvuje i BiH i to svakako treba iskoristiti. Međutim, vlasti u BiH u narednih desetak dana moraju usaglasiti sporne detalje iz Mehanizma koordinacije jer to je samo tehničko pitanje i ne bi trebalo biti nerješivo", kazao je Del Vechio.

Kada je riječ o izgradnji Pelješkog mosta, ambasador Del Vechio ističe da će radovi početi do kraja ove ili početka sljedeće godine, a da će zahtjevi BiH biti ispoštovani u skladu sa svim evropskim normativima.

"Evropska unija je prihvatila i ona će finansirati taj projekat. Izgradnja mosta je isključivo pitanje struke i u procesu izgradnje moraju se poštovati međunarodne konvencije. Svi zahtjevi koje je imala BiH, a koji se odnose na slobodan prolaz do otvorenog mora iz luke Neum, bit će prihvaćeni", istakao je Del Vechio.

Hrvatska nije definitivno odlučila o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori

Jedno drugo pitanje u ovom trenutku naročito je aktuelno između BiH i Hrvatske. Radi se o planu Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, nedaleko od granice BiH, izgradi odlagalište nuklearnog otpada. Strahujući da bi izgradnja odlagališta mogla izazvati nesagledive posljedice po život stanovnika u graničnom području obje zemlje, ali i biljni i životinjski svijet, BiH se aktivno uključila u analizu procesa izgradnje s ciljem zaustavljanja tog projekta.

"Sve što radi Hrvatska, a odnosi se na ekologiju, posebno na zbrinjavanje nuklearnog otpada, mora biti u skladu s međunarodnim normama. Primarni cilj je zaštita zdravlja stanovništva i o tome će Hrvatska voditi računa gdje god da se odlagalište izgradi", ističe Del Vechio.

On dodaje da Hrvatska nije definitivno odlučila da li će odlagalište biti izgrađeno u Trgovskoj gori.

"Hrvatska je na vrijeme obavijestila BiH o mogućnosti izgradnje odlagališta na lokaciji Trgovska gora i tražila dostavljanje eventualnih primjedbi. Međutim, BiH nikada nije dostavila nikakve primjedbe. Važno je reći da BiH ima isti problem s odlaganjem radioaktivnog medicinskog otpada ili onog koji se koristi u industriji. BiH ima samo privremena odlagališta, stoga bi bilo dobro da sarađuje s Hrvatskom u cilju zajedničkog rješenja, jer to pitanje sutra čeka i BiH kada bude pristupila EU", naglašava Del Vechio.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Ambasador ističe da Hrvatska u Trgovskoj gori ne namjerava odlagati nuklearni radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, jer je to pitanje riješeno sa Slovenijom. Na granici sa BiH razmatra se izgradnja odlagališta radioaktivnog medicinskog i industrijskog otpada.

"Hrvatska nudi BiH da zajednički riješe pitanje odlaganja radioaktivnog otpada, jer i BiH ima neriješeno to pitanje", kazao je Del Vechio.

Ambasador je kratko komentarisao izjavu biskupa Franje Komarice i napade na njega zbog poređenja Banje Luke i Bleiburga, kazavši da je biskup svojom izjavom samo uputio vapaj da se konačno nešto učini i da se protjeranim građanima Banje Luke omogući povratak.

"Biskup Komarica nije se samo referirao na vlasti u Republici Srpskoj, već i na FBiH, Hrvatsku, ali i međunarodnu zajednicu. On je želio poručiti da se moramo suočiti s istinom i da s mitovima ne možemo ići u budućnost. Svima mora biti jasno da ne smije biti majorizacije i preglasavanja ukoliko se želi stabilna BiH. Na bazi jednakopravnosti treba rješavati sve probleme u BiH", ističe Del Vechio.

Del Vechio: Posjeta Bakira Izetbegovića Kazanima je hrabar čin državnika

Del Vechio se kratko osvrnuo i na nedavnu posjetu Bakira Izetbegovića Kazanima, mjestu stradanja sarajevskih Srba, kazavši kako je to hrabar iskorak jednog državnika, koji treba biti primjer u cilju normalizacije odnosa i međusobnog poštovanja.

Na kraju je ambasador naglasio važnost kontinuiteta reformi u cilju postizanja punopravnog članstva u EU.

"Hrvatska je druga država nakon ulaska u EU. Tako će, uvjeren sam, biti i sa BiH. Sada je potrebno raditi na harmonizaciji zakonskih propisa u skladu sa EU. Kada se to postigne bit će jednostavnije boriti se s korupcijom, lakše i bolje će funkcionirati zaštita prava pojedinaca, sloboda medija, vjeroispovijesti, civilnog društva i još mnogo toga. Demokratizacijom društva bit će omogućena zaštita kako kolektivnih tako i individualnih prava, jer ukoliko pojedinac ne bude mogao ostvariti svoje pravo u Sarajevu, otići će u Brisel i tražiti zaštitu. U konačnici će EU omogućiti snažan privredni razvoj. Već sada se u naredne tri godine priprema 11 milijardi eura za regionalne projekte i BiH ne smije propustiti priliku da to iskoristi", zaključio je ambasador Del Vechio.