{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ambasador Haldun Koc: Turska odlučno nastavlja demokratski put

F
14.7.2018. u 09:28
53
26
Ambasador Haldun Koc: Turska odlučno nastavlja demokratski put
53
Ambasador Haldun Koc: Turska odlučno nastavlja demokratski put
Foto: D. S./Klix.ba
Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc izjavio je povodom dvogodišnjice pokušaja državnog udara u njegovoj zemlji da 15. juli 2016. godine označava jednu od najznačajnijih prekretnica u gotovo stogodišnjoj historiji Republike Turske. Država odlučno nastavlja svoj demokratski put i borbu protiv terorizma, naglasio je.
"U historiji svake zemlje postoje događaji koji su prekretnice, koji bespovratno određuju budući put tih naroda. Jedna od najznačajnijih prekretnica u gotovo stogodišnjoj historiji Republike Turske desila se 15. jula 2016. godine, kada je u jednoj bezočnoj i krvavoj terorističkoj akciji pokušan državni udar. Dvije su godine protekle od tada. Sada kada ulazimo u treću godinu otkako je naš narod snažno stao u zaštitu demokratije, država Republika Turska nastavlja odlučno koračati prema demokratiji, stabilnosti i ekonomskom razvoju.

Ovako snažno suprotstavljanje Turske pokušaju državnog udara, koji je, neovisno od drugih faktora, sam po sebi veoma traumatičan, predstavlja uspjeh tradicije jedne institucionalizirane demokratije. Suprotstavljanje cjelokupnog turskog naroda ovom krvavom antidemokratskom pokušaju udara primjer je bez premca tradicije demokratije naše zemlje i razine demokratske svijesti našeg naroda", ambasadorove su riječi.

Republika Turska najveću snagu crpi upravo iz demokratije i zahvaljujući odlučnosti njenog naroda i državnim mjerama u periodu koji je uslijedio, uspješno je položila ovaj ispit, naveo je također ambasador.

On dalje ističe da teroristička organizacija Fethullaha Gülena (FETÖ), "za koju je sudski dokazano da je organizator gnusnog pokušaja državnog udara, nažalost nastavlja aktivno djelovanje u mnogim zemljama svijeta".

"Fethullah Gülen koji je pod krinkom vjerskog učenjaka razvio specifičan sistem vjerovanja, gradio je tokom gotovo 40 godina svoju organizaciju s osnovnim ciljem da preuzme našu državu. Ova teroristička organizacija djeluje u mnogim zemljama svijeta u gotovo svim oblastima, počev od obrazovanja, i naša nacionalna i globalna borba protiv nje se uspješno vodi u okviru zakona. Mi ćemo nastaviti upozoravati na FETÖ sve prijateljske zemlje u kojima ova organizacija djeluje pod raznim krinkama te, u duhu prijateljstva i međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, sarađivati s njima u ovoj oblasti. Jasno je da je saradnja među dvjema zemljama najkraći put da se ova podmukla organizacija onemogući. Naša bliska saradnja u ovoj oblasti će se i u budućnosti nastaviti", naglasio je.

Turski narod je danas odlučniji nego ikad da teško stečenu nezavisnost i demokratiju povede u budućnost. Snažno je stao u odbranu svoje demokratije te s nadom gleda u budućnost. Turska, s njenim snažnim institucijama, nastavlja biti garant mira u regionu i svijetu, poručuje Haldun Koc.

Njegova zemlja će nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma te ima snagu i opremljenost da se nosi sa svim mogućim preprekama, zaključio je ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: