Ambasador Haldun Koc: Turska je odbranila titulu najdarežljivije zemlje na svijetu

Piše: Er. M./Klix.ba
27.9.2018. u 08:00
17
30
Ambasador Haldun Koc: Turska je odbranila titulu najdarežljivije zemlje na svijetu
17
Ambasador Haldun Koc: Turska je odbranila titulu najdarežljivije zemlje na svijetu Haludn Koc
Prema Globalnom humanitarnom izvještaju za 2018. godinu, Turska je prva zemlja na svijetu sa zvaničnom humanitarnom pomoći realiziranom u 2017. godini u vrijednosti od 8,07 milijardi američkih dolara. Ambasador Republike Turske u Sarajevu Haldun Koc napisao je članak u kojem se osvrće na humanitarne pomoći Turske.
"Turski narod ima jaku tradiciju pružanja humanitarne pomoći, tradiciju koja ima svoje historijske i kulturološke korjene. Pružiti pomoć zemljama koje su u teškoj situaciji jer ih je zadesila prirodna katastrofa, rat, siromaštvo ili socijalni sukob, Turska smatra ne samo svojom dužnošću, već i važnim faktorom stabilnosti međunarodne zajednice", navodi Koc.

U tom kontekstu, kako kaže, Turska ulaže napore da, u okviru svojih mogućnosti, humanitarnu pomoć dostavi ekspeditivno tamo gdje je potrebna, bez obzira na rasu, religiju, jezik ili spol, pritom dajući svoj doprinos i međunarodnim naporima preduzetim u ovom smislu.

"Ova pomoć Turske se, pored Turske agencije za koordinaciju i saradnju (TİKA) i Direkcije za upravljanje nesrećama i vanrednim stanjima (AFAD), realizira i putem Turskog polumjeseca, Turske fondacije Diyanet te brojnih nevladinih organizacija koje su aktivne u oblasti humanitarne pomoći. Posljednjih godina Turska je realizirala brojne projekte humanitarne pomoći u oblastima kao što su rješavanje prirodnih katastrofa, sigurnost hrane, ublažavanje gladi, održiva okolina, obrazovanje, zdravlje, i dr. u Nigeru, Čadu, Somaliji, Mozambiku, Kolumbiji, Libiji, Iraku, Gruziji, Moldaviji, Vijetnamu, Jemenu, Mijanmaru, Palestini i mnogim drugim zemljama", navodi ambasador Turske u BiH.

Ističe da je u posljednje vrijeme određujući faktor aktivnosti Turske na ovom polju humanitarna dimenzija tekuće krize u Siriji. Dodaje da je Turska, u okviru obveza međunarodnog humanitarnog prava, nastavila politiku otvorenih vrata za Sirijce koji su pobjegli od nasilja u njihovoj zemlji te, striktno primjenjujući svoje obaveze u skladu s međunarodnim pravom, danas pruža privremenu zaštitu za blizu 3,5 miliona Sirijaca, ne praveći razliku među njima.

"Turska ruka pomoći nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu u poslijeratnom periodu, a posebno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine kada je putem brojnih institucija i organizacija osigurana značajna materijalna pomoć u novcu i robi za pogođena područja u cijeloj Bosni i Hercegovini. S druge strane, osim na bilateralnom nivou, Turska svoju humanitarnu pomoć realizira i putem međunarodnih organizacija kao što su Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN (OCHA) i Svjetski program za hranu (WFP). Ovakvim pristupom, u svjetlu svog iskustva na planu međunarodne humanitarne pomoći, Turska podržava napore predvođene UN-om usmjerene ka prevladavanju blokade u kojoj se nalazi globalni humanitarni sistem i izgradnji pravednijeg i efikasnijeg sistema", napisao je Koc.

Ambasador Republike Turske u BiH navodi da su svi napori koje Turska ulaže našli svoje mjesto u međunarodnim izvještajima vezanim za humanitarnu pomoć. Prema Globalnom humanitarnom izvještaju za 2018. godinu, Turska je prva u svijetu sa zvaničnom humanitarnom pomoći realiziranom u 2017. godini u vrijednosti od 8,07 milijardi dolara. Za njom slijede SAD (6,68 milijardi USD), Njemačka (2,99 milijardi USD), Ujedinjeno Kraljevstvo (2,52 milijarde USD) i EU (2,24 milijarde USD).

"Pored toga, Turska je odbranila titulu najdarežljivije zemlje na svijetu sa 0,85 posto nacionalnog dohotka utrošenog za humanitarnu pomoć u 2017. godini. Ovim izvještajem je još jednom na globalnoj skali potvrđena snaga humanitarne diplomatije Turske, koju vodi ne praveći bilo kakvu diskriminaciju", navodi Koc.

Zaključio je riječima da Turska vodi politiku čiji je cilj veće blagostanje u regiji i van nje i ona će je odlučno nastaviti voditi na način da čitavo čovječanstvo ima koristi od toga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (30)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: