Posjetio jedinstven kafić
1.3k

Ambasador Field u Tuzli pravio palačinke sa osobama sa Downovim sindromom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini Matt Field boravio je danas u Tuzli, a tom prilikom posjetio je i novootvoreni kafić Zmajevo srce u kojem rade osobe s Downovim sindromom. Tom prilikom s njima je pripremao i palačinke.

Veliku pažnju bh. javnosti već nekoliko dana plijeni prvi kafić u kojem su zaposlene osobe s Downovim sindromom i ostalim vrstama invaliditeta, a ovaj ugostiteljski objekt koji je smješten u centru Tuzle danas je posjetila grupa britanskih parlamentaraca i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u našoj zemlji Matt Field.

U ugodnoj atmosferi Field je za sve goste skupa sa konobarima pripremao palačinke, pokazujući tom prilikom i svoju drugu, izvandiplomatsku stranu u kojoj dominiraju njegova kulinarska umijeća.

"Zadovoljstvo mi je biti ponovo u Tuzli s grupom britanskih parlamentaraca. Želio sam im pokazati Tuzlu kao veliki grad iz kojeg dolazi mnogo pozitivnih priča, a jedna od njih je i ovaj kafić. Ovo je fantastično mjesto i ohrabrio bih sve one koji dođu u Tuzlu da posjete ovo mjesto jer imaju finu kafu", kazao je Field.

Inače, Field se nalazi na kraju diplomatskog mandata u Bosni i Hercegovini, a današnja posjeta Tuzli ujedno je bila i posljednja u oficijelnom smislu.

"Ovo sigurno neće biti zadnja posjeta Tuzli, a kada je riječ o Bosni i Hercegovini, mogu reći da je ovo jedna divota. Lijepa je zemlja. Bosna i Hercegovina ima sve i stalo nam je do ove zemlje. Ovdje su prije svega ljudi fantastični, topli su i mislim da su između Bosanaca i Hercegovaca i Britanaca zajednički smisao za humor, ista energija i ideje. Zbog toga odavdje nosim dragocijene uspomene", naglasio je Field.

Posjeta britanskih parlamentaraca i ambasadora Fielda od velikog je značaja za sve članove Udruženje Zmajevo srce iz Tuzle, a dodatni je podstrek za dalji rad svih zaposlenih u kafiću.

"Kafić radi već 15 dana i ako napravimo presjek moramo biti zadovoljni. Osluškujući želje i zahtjeve gostiju koji nam dolaze, donijeli smo odluku da od sutra u našu ponudu uvrstimo i kolače, a za dvije sedmice plan je i uspostava vlastite kuhinje u kojoj ćemo pripremati laganija jela", kazao je predsjednik Udruženja Zmajevo srce Omer Isović.

U kafiću Zmajevo srce koji je prvi ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, zaposlene su osobe s Downovim sindromom i ostalim vrstama invaliditeta, kojima riječi podrške stižu sa svih strana svijeta. Dosad su dobili podršku privrednog sektora, ali i određenih institucija koje su u ingerenciji kantona.