Oproštajni prijem
32

Ambasador Ferguson zapjevao Čolinu pjesmu i poručio: BiH je jedna od najljepših zemalja na svijetu

Piše: A. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Edward Ferguson, aktuelni ambasador Velike Britanije u BiH, održao je večeras oproštajni prijem u svojoj rezidenciji u Sarajevu. Svečanosti su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, pravosuđa, medija, zatim zvanice iz kulturnog i sportskog života.

Ferguson nakon četiri godine odlazi s funkcije, a njegov nasljednik je Matthew Field koji dužnost preuzima u augustu.

Ferguson je rekao da BiH napušta početkom augusta.

"Kada smo došli supruga i ja, zatekli smo jedno fascinantno mjesto. Naše vrijeme sa svima vama će nam faliti. Nedostajat će nam sjajno vrijeme koje smo proveli ovdje. Ovo je jedna od najljepših zemalja na svijetu. Caroline i ja smo došli s dvoje djece, a napuštamo ovu državu s troje. Ovdje smo dakle dobili jednu malu Sarajku", rekao je Ferguson.

Rekao je da je BiH, kada je tek došao, bila u blatu, "ali britansko-njemačka inicijativa je potaknule najveće reforme do sada".

"U isto vrijeme odlazim i s razočarenjem jer BiH nije dobil kandidatski status. Neki političari rade dosta da naruše nezavisnost pravosuđa. Ova zemlja zaslužuje stabilnost i sigurnost. Ja ću biti advokat ove zemlje, gdje god da odem", poručio je Ferguson dodavši da će njegova nova funkcija biti u Washingtonu.

Zanimljivo je da je Ferguson na zadovoljstvo gostiju otpjevao pjesmu Zdravka Čolića "Jedna zima s Kristinom".