BiH
0

Ambasador English sutra u posjeti Srebrenici

FENA
Američki ambasador u BiH Charles English posjetit će sutra Srebrenicu, najavljeno je danas iz USAID-a. Tokom ove posjete ambasador English obići će prostorije kompanije ABA Net, govoriti tokom prezentacije projekta "Srebrenica – digitalni grad" te otvoriti obnovljenu zgradu Općinskog suda u Srebrenici.

AirABA/ABA Net, kompanija koja pruža kompletan set telekomunikacijskih i internet usluga koristeći VoIP tehnologiju, nedavno je otvorila svoj novi administrativni centar u Srebrenici.

Ovo je peti ured koji je ova kompanija otvorila u Bosni i Hercegovini. Ostali se nalaze u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici i Tuzli.

Kompanija je svoj ured u Srebrenici otvorila prošlog mjeseca i zapošljava 16 stanovnika Srebrenice. Do kraja iduće godine planira zaposliti još deset.

USAID, BH Telecom, Cisco Systems i Općina Srebrenica zajednički su finansirali program kojim su kompjuterski uvezane institucije s područja općine Srebrenica. Ove institucije će putem mreže ubuduće moći razmjenjivati informacije i poboljšati usluge građanima.

Svrha obnove zgrade Općinskog suda je da je poboljša efikasnost u radu i kreira profesionalno okruženje koje će pomoći uspostavljanju povjerenja javnosti. Projekt obnove finansirali su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Republike Srpske.