Američka ambasada
0

Ambasador English se sastao sa Esmom Palić

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles L. English sastao se danas u svojoj rezidenciji s Esmom Palić, udovicom pukovnika Avde Palića, bivšeg zapovjednika Armije Republike Bosne i Hercegovine u enklavi Žepa.

Ambasador English prenio je gospođi Palić iskrene izraze saučešća naroda Sjedinjenih Američkih Država i izrazio lično poštovanje spram njene snage i istrajnosti tokom dugotrajnog i bolnog procesa pronalaženja i identificiranja posmrtnih ostataka njenog supruga, saopćeno je iz Američke ambasade.

Ambasdor English istakao je uvjerenje da je nedostavljanje informacija od osoba koje su posljednje vidjele pukovnika Palića jasan faktor koji je odgodio identifikaciju posmrtnih ostataka.

On je naglasio potrebu da sve osobe koje imaju informacije o sudbini nestalih osoba te informacije podijele kako bi se olakšale patnje onih koji su izgubili voljene.

Izrazio je punu podršku Sjedinjenih Američkih Država naporima ICMP-a i Instituta za nestale osobe BiH da ubrzaju proces identifikacije.

On je također naglasio važnost privođenja svih ratnih zločinaca pred lice pravde, u svim slučajevima.